Susret

Čelništva dva HDZ-a razmatrala brojne probleme i otvorena pitanja

Sastanak
02.02.2013.
u 10:27

Tamo gdje su prekršeni dogovori, jedan od dva HDZ-a će ustupiti pozicije u vlasti. Zajednički stav o svim reformama

Uža stranačka vodstva HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. susrela su se jučer kako bi analizirala brojna prijeporna pitanja stranačkih netrpeljivosti i neprovedbe strateškog dogovora između dviju stranaka koji su doveli do toga da su se dvije stranke primjerice u provedbi izbornih rezultata u općinama međusobno isključivale iz vlasti. Izaslanstva dvije stranke predvodili su predsjednici dr. Dragan Čović i dr. Božo Ljubić. Na sastanku se razgovaralo o suradnji dvaju stranaka na svim razinama, reformskim procesima i pripremama za održavanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH.

Podjele

Pri tome su usvojeni zaključci o potrebi nastavka daljnje suradnje. 
“Suradnja HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. nema alternativu i treba žurno eliminirati neodgovornost u provedbi realizacije sporazuma dvaju stranaka na svim razinama, te istu treba osnažiti i podignuti na viši stupanj”, navodi se u zajedničkim zaključcima dostavljenim nakon sastanka u Mostaru. To međutim nije bilo slučaj u nedavnim događajima, a što je posebno kulminiralo posljednjih dva mjeseca. Tako su se od Vukosavlja ili Usore, Žepča, Novog Travnika, Viteza, Jajca, Rame, Gruda, dvije stranke međusobno isključivale iz vlasti pronalazeći radije partnere u SDA, HSP-u BiH, Narodnom strankom Radom za boljitak pa čak i SDS-om samo kako ne bi zajednički činile vlast u općinskim vijećima. Slično je stanje i sa županijskim vlastima koje su također podijeljene. Takvo je stanje u središnjoj Bosni, gdje su istaknuta jasna nezadovoljstva ili pak Hercegovačko-neretvanskoj. U pojedinim sredinama dva su HDZ-a čak imala mogućnost samostalno činiti vlast, no prevladali su uski stranački interesi.

Analiza

“Dvije stranke su zbog toga zaključile da se u predstojećem razdoblju analizira stupanj realizacije potpisanih sporazuma, te da se pripreme prijedlozi za korekciju i dopunu istih, a odgovorne osobe za provedbu ove aktivnosti su predsjednici tijela obje stranke na svim razinama”, dodaje se u zajedničkim zaključcima. Doznaje se kako su se dvije stranke suglasile da će zbog izigravanja određenih sporazuma dobiti kompenzacije u vlasti. Rukovodstva dvaju stranaka jasnog su stajališta kako je rješenje hrvatskog pitanja osnova za funkcioniranje i opstojnost Bosne i Hercegovine, kao i za realizaciju svih neophodnih reformskih procesa na putu BiH k euroatlantskim integracijama. Na sastanku se razgovaralo i o svim drugim važnim pitanjima koja se tiču rekonstrukcije izvršne vlasti u Federaciji BiH, reforme Federacije BiH, provedbe presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu, usvajanje seta reformskih zakona i pitanje provedbe odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine vezane uz Grad Mostar. Dogovoreno je da će se u predstojećih 30 dana održati zajednička sjednica Predsjedništava dviju stranaka (HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.) na kojoj će se definirati modaliteti suradnje s ciljem rješavanja pozicije hrvatskog naroda u svjetlu predstojećih reformskih procesa, kao i onih koji su u tijeku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?