Životna bitka

Čeka transplantaciju bubrega u Francuskoj

albert
Samir Tulić
06.01.2012.
u 11:57

Albert je za oboljenje saznao 1999. na novačenju za Vojsku FBiH, a dvije godine nakon toga otkazali su mu bubrezi

Tridesetogodišnjak Albert Fazlijaj iz Bihaća još prije 12 godina je obolio na bubrege a već 10 godina redovito, svaki drugi dan, ide na kemodijalizu bubrega. Živi s nezaposlenom suprugom od mjesečne invalidnine, tuđe njege i pomoći koja iznosi 222 KM. Za oboljenje Albert je doznao 1999. na novačenju za Vojsku FBiH kad su mu liječnici kazali da bi mu za dvije godine potpuno mogli otkazati bubrezi. To se, na Albertovu veliku žalost i žalost njegove obitelji i obistinilo.

– Od svibnja 2001. sam na kemodijalizi. Pokušavao sam na razne načine da mi se obavi transplantacija ali uzalud. U obitelji nemam donora. Dvije godine po otkrivanju bolesti nisam osjećao probleme, a ni ranije. Do tada sam se bavio sportom, biciklizmom, nogometom, boksom. Čak, i do pet godina provedenih na kemodijalizi, osjećao se iznimno dobro. Trenirao trčanje i kondicijsku spremnost, kaže Albert.

Već 10 godina dovozi se sam automobilom na kemodijalizu. U posljednje vrijeme sve teže se kreće jer su mu oboljele kosti. Imao je lomove ruku i rebara. Operirao je nogu jer mu je pukla tetiva. U kontaktu je s Almirom Ćehajićem radi odlaska na transplantaciju u Francusku, kako bi se našao na listi čekanja. - Zbog oboljenja kostiju bih trebao ići na operaciju paratiroidnih žlijezda. Dijalizu dobro podnosim. Da nije oboljenja kostiju, bio bih puno bolji, kaže Albert. Transplantacija košta oko 130.000 eura. Troškove transplantacije Albertu bi trebala snositi mreža Eurotransplant koja okuplja liječnike iz šest zemalja Europe.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?