Ustavni sud FBiH

Čeka se odluka o Vladi, novi zahtjevi za smjenama

Sud
30.08.2012.
u 09:02

Odluka Ustavnog suda FBiH umnogome će utjecati na odnos snaga u federalnoj Vladi

Ustavni sud FBiH saslušao je jučer argumente zainteresiranih strana u sporu koji se tiče legalnosti ostavke, odnosno smjene ministra prostornog uređenja i dopremijera FBiH Desnice Radivojevića.

Došlo i rukovodstvo SDA


Javna rasprava u sporu kojeg su jedan protiv drugog pokrenuli predsjednik i premijer FBiH, Živko Budimir i Nermin Nikšić, privukao je veliku pozornost pa su joj osim podnositelja zahtjeva nazočili i Desnica Radivojević, kao i uže rukovodstvo SDA. Obje strane su elaborirale svoje argumente. Otvorena su brojna pitanja, a bitnim je ocijenjeno pitanje postojanja ostavke kao pravno relevantnog dokumenta. Odluke o vlasti donijet će sud. Koja koalicija će nastaviti dalje i biti dio vlasti, pitali su se jučer akteri spora. Premijer Nikšić kazao je novinarima nakon okončanja rasprave kako očekuje da će Ustavni sud FBiH odluku po njegovom zahtjevu donijeti na bazi utvrđenih argumenata i činjenica, navodeći da je utvrđeno da ostavka nije postojala, te da je aktivirana od političke stranke, odnosno da ne postoji kao akt osobne volje. Budimir je izjavio da su činjenice da u proteklom vremenu nisu “konzumirane” odluke Vlade sa sporne 55. sjednice, uz spomenuto tumačenje Ustavnog suda bili dovoljni razlozi za odustajanje od podnesenog zahtjeva, odnosno da je na taj način već ispunjena svrha tog zahtjeva, te da nije bilo potrebe raspravljati u tom pravcu. Odluka Ustavnog suda FBiH u ovom sporu umnogome će utjecati na odnos snaga u Vladi Federacije BiH. Uz ministarski glas Desnice Radivojevića SDP bi mogao donositi odluke i bez suglasnosti ministara iz ostale tri stranke sada već bivše koalicije.

Smjene i nastavak procesa


U praksi bi to značilo mogućnost smjena u javnim poduzećima i postavljanje drugih, koji dolaze iz stranaka nove parlamentarne većine. Da usprkos neočekivanom raspletu situacije i sudskom osporavanju poteza koje je vukla nova parlamentarna većina ona još uvijek postoji pokazuje novi zahtjev zastupnika SDP-a, dva HDZ-a i SBB-a za smjenu predsjedatelja i dopredsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, Denisa Zvizdića i Stanka Primorca. Sukladno odluci Ustavnog suda FBiH od utorka, njih dvojica su jučer ponovno preuzeli rukovođenje donjim domom Parlamenta FBiH. SDP, dva HDZ-a i SBB su objavili kako će poštivati sudsku presudu po kojoj je smjena Zvizdića i Primorca bila nezakonita. No, odmah su pokrenuli novu proceduru za njihovu smjenu i uopće ne dvoje da će se to i dogoditi. Nesporna je činjenica da sve ove političko-pravne zavrzlame na političkoj sceni FBiH najmanje odgovaraju Hrvatima, jer njihovi legitimni predstavnici ne sudjeluju u izvršnoj vlasti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?