Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Carine na uvoz polovnih automobila se ukidaju

Kako tvrde iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH, osim polovnih automobila, carine se u potpunosti ukidaju i na određene vrste tekstilnih i draguljarskih predmeta,
13. studenoga 2012. u 13:29 0 komentara 699 prikaza
kolona, cesta, gužve (1)
Foto: Pixsell

Carine na uvoz polovnih automobila iz Europske unije trajat će još četrdesetak dana. Naime, od početka 2013. godine za uvoz polovnih automobila kupac nema dodatnih plaćanja na ime carine, te mora samo paziti da mu vozilo zadovoljava najniže tehničke zahtjeve u procesu homologacije. Carina na automobile koji se uvoze iz Europske unije je u 2011. iznosila šest posto, u tijeku ove godine iznosi tri posto a od 1. 1. 2013. godine bit će u potpunosti ukinuta.

Trgovinski sporazum

Kako tvrde iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH, osim polovnih automobila, carine se u potpunosti ukidaju i na određene vrste tekstilnih i draguljarskih predmeta, kao i određenih vrsta mliječnih proizvoda, mesa, voća... Naime, Uprava za neizravno oporezivanje provodi trgovinski dio Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s Europskom unijom. Primjenom ovog sporazuma došlo je i do ukidanja pojedinih carinskih stopa. Bh. pregovarački tim dogovorio je smanjenje carinskih stopa za proizvode koji su od posebnog značaja za građane BiH. Dogovoreno je postupno snižavanje carinskih stopa u razdoblju od srpnja 2008. do početka 2013. godine. Već od početka 2009. godine za oko 90 posto proizvoda koji se uvoze iz EU-a i imaju podrijetlo iz EU-a carine su u potpunosti ukinute. Za ostale proizvode, za koje je pregovarački tim BiH utvrdio da su od posebnog značaja, postignut je dogovor s EU-om da se carine postupno smanjuju do 2013. godine. Načelnik Odjela za komunikacije UNO-a BiH Ratko Kovačević istakao je da se carine od početka iduće godine u potpunosti ukidaju za proizvode poput bezolovnog benzina s oktanskim brojem manjim od 95, za motorna ulja, kao i za polovna vozila podrijetlom iz EU-a. Carine će u potpunosti biti ukinute i za određene tekstilne proizvode, poput kaputa, ogrtača, odijela od vune, jakni, sakoa i pantalona, kostima od vune, pamuka i sintetičkih vlakana, bluza i košulja od pamuka ili sintetičkih vlakana, te na draguljarske predmete i predmete zlatarstva. Carine se ukidaju i na određene mliječne proizvode, poput jogurta i namaza, a u ovisnosti o sadržajima mliječne masti u njima.

Carine na prehranu

Carine se ukidaju i na teleće i juneće meso, kao i na određene vrste povrća i voća, kao što su paradajz, jabuke, kruške, breskve, šljive. Isto se odnosi i na određene vrste džemova, marmelada i sokova. Kovačević je istakao da s ciljem zaštite domaće proizvodnje na određene vrste proizvoda koji imaju podrijetlo iz Europske unije carine nisu ukidane. Radi se uglavnom o određenim vrstama voća.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.