Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Crna kronika

Car iz Livna uhićen zbog krivotvorenja isprava

Istraga je pokrenuta na zahtjev Ministarstva obrane BiH, kada se doznalo da vojnik ima lažni školski dokument
08. kolovoza 2010. u 12:25 0 komentara 356 prikaza
putovnice
Foto: interpol

Livanjska policija uhitila je i na 30 dana pritvorila Ivu Brnića zvanog Car, nakon što se otkrilo da je izradio krivotvorenu svjedodžbu za jednog vojnika te mu je za to naplatio 1500 maraka. Istraga je pokrenuta na zahtjev Ministarstva obrane BiH, kada se doznalo da vojnik ima lažni dokument o završenoj četvrtoj godini srednje škole. Kada se već pokrenulo ovo klupko krivotvorenja, ispostavilo se zapravo da je Car iz Livna godinama pravio lažne svjedodžbe škola u Mostaru, Sarajevu, Travniku i Glamoču...

- Prodavao ih je po najnižoj cijeni od 500 maraka. Čak je imao i pečate sudova u Sarajevu te se pretpostavlja da je ilegalno izrađivao i druge službene dokumente. Naime, s tim je mogao ovjeriti mnoštvo papira, koja se trenutačno nalaze u arhivama po BiH i svijetu. Prema vlastitom priznanju, sporne pečate je nabavljao u Njemačkoj, i to od čovjeka pod nadimkom Sarajlija. Međutim, to se tek treba provjeriti, kao i brojnost lažnih dokumenata koje je izrađivao u kućnoj radinosti prema potražnji, što će biti opsežan posao. Osumnjičeni je spreman na suradnju, a zaplijenjeni materijal, pečati i papiri ukazuju da najvjerojatnije nije radio sam - kažu u livanjskoj policiji.

Prema njihovoj evidenciji, on je još 2006. osuđen na novčanu kaznu od 700 KM također zbog krivotvorene isprave. Tada se nije znalo da ju je sam izradio. Mještani spominju da Brnić nije slučajno dobio nadimak Car, jer je, kako kažu, “ne radeći ništa, dobro živio!”.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.