IMENOVANJA

Čak i suci Ustavnog suda traže honorarne poslove

Policija
25.09.2013.
u 09:11

Razlog zbog kojeg suci imaju visoke plaće je i taj da će im to biti - jedini posao

Imenovanje novog Neovisnog odbora za izbor i reviziju policijskog ravnatelja Sarajevske županije moglo bi proći potpuno neprimjetno da se za jedno od pet mjesta iz reda “građana” nije prijavio aktualni sudac Ustavnog suda Federacije BiH Domin Malbašić.

Neuobičajena situacija

Osim što je krajnje neuobičajeno da se sudac najviše pravosudne institucije uopće prijavljuje na natječaj ove vrste, čudi i odluka nadležnog povjerenstva da takvog kandidata predloži Županijskoj skupštini za jednog od članova novog Neovisnog odbora. Naime, jedan od razloga zbog kojih suci svih, pa i Ustavnog suda Federacije BiH, imaju visoke plaće je pretpostavka da će im to biti jedini posao kojim će se baviti i da neće tražiti honorare od nekoliko stotina maraka po drugim institucijama i tijelima.

- Koliko je osjetljiv i diskutabilan izbor Malbašića, svjedoči i činjenica da bi se lako moglo dogoditi da njemu, pred Ustavni sud Federacije BiH, dođe predmet koji se tiče odluke Neovisnog odbora, čiji je on također član. “Kadija te tuži, kadija ti sudi”, kaže jedan od Malbašićevih protukandidata koji nije na rang-listi predloženih za Neovisni odbor.Nekoliko kandidata koji se također nisu našli u konačnom prijedlogu upućenom na potvrdu županijskom Parlamentu ističu i činjenicu da je povjerenstvo koje je odlučivalo o tome bilo skoro jednonacionalno, odnosno da su svi članovi, osim jednog, bili Bošnjaci te da je među sedam izabranih članova Neovisnog odbora čak pet bošnjačke nacionalnosti. Među kvalitetama koje su visoko rangirali članovi povjerenstva za izbor Neovisnog odbora sigurno nije bila pismenost kandidata. Životopisi kandidata, koje su sami priložili, obiluju pravopisnim i gramatičkim greškama pa je tako i spomenuti sudac Malbašić navodeći svoju nacionalnu pripadnost - Hrvat napisao malim početnim slovom.

Zanimljivi životopisi

Inače, za veliki broj kandidata bi bolje bilo da njihovi životopisi nisu objavljeni na internet-stranici Skupštine Sarajevske županije. Jer, tada šira javnost ne bi doznala da se pojedinci koji žele birati policijskog ravnatelja “redovito koriste računalom i internetom““, dok drugi čak idu u pojedinosti i kao informatičko znanje navode “word” i “internet explorer”, što će reći da znaju tipkati tekst i pretraživati internet. Među svoje adute neki ubrajaju i to što su obučeni poligrafski ispitivači “s provedenih više od 100 poligrafskih ispitivanja“ i što imaju završen dvotjedni tečaj za pregovaranje u talačkim situacijama. Kada je u pitanju znanje stranih jezika, bilo je kandidata koji su navodili i pasivno poznavanje slovenskog jezika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?