SVI NA IZBORE

Budućnost Hrvata odredit će i ovi lokalni izbori

siroki
Zoran Grizelj
06.10.2012.
u 10:56

Sutra je dan D za hrvatski narod u BiH. Izlazak na izbore spas za budućnost

Svaki izbori u BiH važni su na svoj način, posebice oni opći i lokalni nakon rata. Položaj svakog naroda se nakon svakih izbora dodatno definirao, jačao, slabio... Za pojedine narode ovi izbori su višestruko važni. Hrvatski narod u BiH nema jednaka prava kao druga dva naroda koja su kroz godine ‘uspjela’ definirati svoj položaj.

Masovniji izlazak

Stoga su ovi izbori od prevelike važnosti i na neki način će odrediti političku budućnost hrvatskoga naroda. Iako su lokalni, većina stranih, ali i domaćih diplomata s kojima smo razgovarali smatra da su ovi izbori presudni i s velikim iščekivanjem se čekaju rezultati. - Već od ponedjeljka u BiH više ništa neće biti isto. Novi omjer snaga, nova politička većina odlučivat će o budućnosti, kazao nam je jedan od diplomata. Jedna od stvari u kojoj možemo svi pomoći je - izlazak na izbore. Izlaskom na izbore i glasovanjem po svojoj savjesti pomoći ćemo da se izaberu te snage o kojima strani diplomati govore, one za koje vjerujemo da Hrvatima mogu pomoći u ostvarenju svoje jednakopravnosti u BiH i svemu ostalome što jednom konstitutivnom narodu treba pripadati. Ovi izbori za hrvatski narod su od presudne važnosti i zbog procesa koji slijede, a to su ustavne promjene, izmjene Izbornog zakona, dogovori oko Europske unije... Sudbina Hrvata u BiH je iz ovih i mnogo drugih razloga već u nedjelju u biračkim kutijama. Iako je apstinencija birača iz godine u godinu bila veća, ovih lokalnih izbora svi su svjesni svoje pozicije i koliko im samo birači izlaskom na birališta mogu pomoći. Suočavamo se s teškom utakmicom, pored unutarnjih problema i neriješenog nacionalnog pitanja, Hrvati se susreću i s podmetanjima, kupovinom glasova, izbornim prijevarama, razjedinjenošću... koja prije svega šteti - položaju Hrvata. Rezultati općih izbora pokazali su izbor hrvatskoga naroda i veliku podršku određenim političkim opcijama, no ipak se izborni pobjednici nisu našli u vlasti na federalnoj razini.

Ispraviti nepravdu

Nepravda koja je učinjena Hrvatima nije ni skoro dvije godine nakon toga ispravljena, te legitimnih predstavnika hrvatskoga naroda, koji su dobili najveću potporu hrvatskog biračkog tijela, nema u vlasti. Posljednjih dana sa svih strana stižu dramatični apeli građanima na izlazak na izbore. Kolika je važnost izbora svjedoče i podaci kako je veliki broj Hrvata koji živi u inozemstvu odlučio doći na dan izbora i dati svoj glas za opstanak Hrvata. Cijela regija čeka sutrašnji dan D, tako i Hrvati. Ova nedjelja će odrediti daljnji put hrvatskog naroda. Bez velikog izlaska Hrvati u BiH brišu se s mape političkog naroda. Ostvarenje sna o jednakopravnosti u BiH bez masovnog izlaska na izbore nije moguće i na svim glasačima je odgovornost. Omjer snaga nakon izbora, kao što su diplomati naglasili, bit će pomno analiziran. Čeka se taj ponedjeljak da američka i europska administracija kaže - to su naši partneri, s njima ćemo raditi reforme kako bi i Hrvati dobili prava koja im prvo Dayton, a onda i izborni rezultati jamče.

Ključne riječi

Komentara 3

GO
google385
15:05 06.10.2012.

hercegovina puna krizeva i kako vidim hercegovacki hrvati ispod njih vise hladuju nego sto nesto poduzimaju za dobrobit svog naroda i svoje djece

JO
Jozo2
10:25 07.10.2012.

Ovi lokalni izbori jedino mogu odrediti budućnost Čovića,Ljubića, Lijanovića itd.

LO
Louie
16:31 07.10.2012.

Svi gradjani bi trebali imati ista prava.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?