Pregovori s EU

Bruxelles: Srbija ne smije priječiti Kosovu ulazak u UN

kosovo (1)
Reuters/Pixsell
09.08.2012.
u 08:19

Još uvek nije poznato koja razina dogovora će biti presudna za dobijanje datuma pregovora

BEOGRAD - Beogradski Blic tvrdi, pozivajući se na neimenovani izvor iz diplomatskih krugova, kako Bruxelles pred novu vlast u Srbiji postavlja nekoliko uvjeta za nastavak pregovora o ulasku u EU, a radi se rješavanju pitanja sjevera Kosova i funkcioniranju tamošnjih institucija pod nadzorom Beograda te zahtjevu da Srbija ne priječi ulazak Kosova u međunarodne organizacije poput UN. Dobro upućeni izvor Blica kaže kako trenutačni glavni zahtjev - normalizacija odnosa Srbije i Kosova - ne podrazumijeva i faktičko priznavanje statusa Kosova već ona praktički znači "da se između Beograda i Prištine postignu sporazumi i urede odnosi tako da što god se dogodi na terenu, ne pravi opstrukcija".

- Vlastima u Beogradu i Vladi i Predsjedništvu već sada je poznato kako agenda Bruxellesa sadrži primjenu svega što je dogovoreno tijekom dosadašnjih razgovora, postizanje rješenja za telekomunikacije, uspostavljanje političkog dijaloga, dogovor o načinu rada institucija na sjeveru i da Beograd ne opstruira članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama - podsjeća beogradski dnevnik.

- Još uvek nije poznato koja razina dogovora će biti presudna za dobijanje datuma pregovora. To će, svakako, Bruxelles jasno staviti na znanje vlastima u Beogradu. Primjerice, hoće li već za datum pregovora zahtjev biti i da ne bude prepreka za Kosovo na putu u članstvo u UN ili ne - kaže izvor Blica dodajući kako će Bruxellesu sigurno zahtjevati da institucije na sjeveru Kosova ne mogu djelovati "potpuno samostalno" i stav je EU kako nema podjele Kosova i pripajanja Kosovu pa će nova srpska vlast morati pregovarti s Prištinom kako da srpske institucije na sjeveru Kosova funkcioniraju u okviru političkog sustava Prištine.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?