Zabrinjavajuće

Broj postavljenih nagaznih mina u svijetu najveći od 2004. godine

'podravina-220310 - papuk - svake godine pirotehnicari razminiraju po koje minsko polje u sumama i na livadama pod Papukom  snimiO.dragutin santosi'
'dragutin santosi/vecernji list '
23.11.2011.
u 07:45

Problem minama zagađenog područja prisutan je i u Hrvatskoj gdje je još uvijek velik broj minskih polja iz Domovinskog rata

Broj nagaznih mina koje su pojedine države postavile tijekom godine najveći je od 2004., navodi se u istraživanju koje je objavila međunarodna organizacija nadgledanja nagaznih mina (Landmine monitor). 

Sirija, Izrael, Burma i Libija, četiri države koje nisu potpisnice sporazuma iz Otawe kojim se zabranjuje uporaba nagaznih mina, a koji je potpisalo 158 država, ove su godine postavile veću količinu novih nagaznih mina.

Nova minska polja niknula su ove godine i u Afganistanu, Kolumbiji, Burmi i Pakistanu. U utorak je, primjerice, iz Kolumbije stigla vijest da su tri vojnika koja su osiguravala radnike tijekom uništavanja plantaža koke poginula od nagaznih mina koje je postavio pobunjenički Farc.

Landmine monitor osnovan je 1998. godine, a za razminiranje i pomoć žrtvama stradalih od nagaznih mina samo u 2010. godini izdvojili su 637 milijuna dolara.

Problem minama zagađenog područja prisutan je i u Hrvatskoj gdje je još uvijek velik broj minskih polja iz Domovinskog rata.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije