Rezultati popisa

Broj Hrvata ne opada zbog migracija iz BiH

'23.02.2011. Pecine, Rijeka - Prijave kandidata za popis stanovnistva. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL'
'Nel Pavletic/PIXSELL'
17.12.2012.
u 08:00

Prozivke: javnost je kritizirala šefa DZS-a zbog kašnjena s objavom podataka, no istina je ta da Jadranka Kosor nije htjela odobriti dodatno zapošljavanje honoraraca

Danas u 11 sati na internetskim stranicama Državnog zavoda za statistiku (DZS) pojavit će se najzanimljiviji podaci iz popisa stanovništva 2011. godine – o spolu, starosti, državljanstvu, narodnosti, vjeri i materinjem jeziku. Dakle, doznajemo koliko je Hrvata, Srba, ostalih, koliko katolika, pravoslavnih, žena, muškaraca, koliko smo stari. Lani u lipnju uslijedio je šok jer je objavljeno da nas je tek 4,290.612. I uzalud su iz DZS-a upozoravali da se zbog nove, restriktivnije metodologije Europske unije, temeljene na konceptu “uobičajenog mjesta stanovanja”, podaci iz popisa 2001. i 2011. nisu neposredno usporedivi – stekao se dojam da je iz RH nestao “grad sa 150.000 stanovnika”.

Manje izloženi

Što će pokazati rezultati popisa 2011.? Stručnjaci ne očekuju iznenađenja. To bi značilo da će se pokazati da RH postaje još “kompaktnija” što se tiče hrvatske većine, a da stagnira broj manjinaca. Demografija i promjena metodologije dovode do smanjivanja broja svih, no valja očekivati da su tu Hrvati manje izloženi jer ih spašavaju stalne migracije Hrvata iz “BiH bazena”.

Eksperti očekuju da će rezultati i trendovi donekle biti usporedivi s onima netom objavljenima u Srbiji, gdje je broj manjinaca uglavnom u padu, posebno Hrvata. Iz Zavoda ne može prije službene objave iskočiti ni jedna brojčica. Na čelu DZS-a je dr. sc. Ivan Kovač poznat po tome što je iznervirao bivšu premijerku Jadranku Kosor jer joj je rekao da bi kršio zakon kada bi joj unaprijed rekao rezultate, a ni ona smije biti ta koja će ih objaviti.

EU spriječio smjenu

Premda su svi očekivali da će Kovač “odletjeti”, to se nije dogodilo, jer je iz EU stiglo upozorenje da Kovačev DZS drže za jednu od najkompetentnijih državnih institucija u Hrvatskoj. No bivša mu se vlada ipak osvetila. Iz DZS-a su još prije popisa upozorili Vladu da za obradu podataka trebaju 400 honorarnih obrađivača te da će obrada trajati oko devet mjeseci. No Vlada ne reagira. DZS mjesecima šalje nove vapaje Vladi jer zbog njezine odluke o zabrani novog zapošljavanja državnih službenika Kovač je nemoćan.

Ministar uprave Davorin Mlakar potvrđuje da se problem može riješiti ako se DZS izuzme iz zabrane. Vlada ne čini ništa, a kreću i izbori. U DZS-u su kao koordinatore izdvojili 30-ak svojih iskusnih statističara, pa oni počinju skenirati obrasce, no to je kap u moru jer tim tempom obrada bi trajala do 2018. Mediji su tada počeli ironizirati i Kovač je postao “najsporiji državni službenik na svijetu”.

No iz prepiske Vlade i DZS-a jasno je da je DZS-u, pa i Kovaču učinjena nepravda. Ispravila ju je tek nova vlada (Mimica, Linić, Mrsić) koja na proljeće pronalazi način i putem “javnih radova” DZS zapošljava 396 osoba za ubrzanu obradu. Šest mjeseci poslije stižu glavni podaci, a troškovi popisa ne prelaze 100 milijuna kuna (planirano 165). Na podacima će se raditi još cijele 2013. godine.

Zašto je bivša vlada “zakočila” obradu? Zbog osobne premijerkine osvete Kovaču jer je novac potrošen, ili vlastima nije odgovaralo da u vrijeme parlamentarnih izbora izađu točni podaci koji za svako selo pokazuju koliko je starijih od 18 godina (birača) pa bi se pokazalo koliko su popisi birača “nategnuti”?

>>U Srbiji u devet godina "nestalo" 13.000 Hrvata

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?