nastavak suđenja

Breivik: Moji čini su pretjerani za neke ljude jer su odvratno divljački

'Defendant Anders Behring Breivik (R) is seen with his lawyer Geir Lippestad during the third day of proceedings in the courthouse in Oslo April 18, 2012.  REUTERS/Heiko Junge/Scanpix Norway/Pool (NOR
'SCANPIX NORWAY'
20.04.2012.
u 10:18

Tijekom svojih napada koristio se "dehumanizacijskom strategijom", a tvrdi kako je "u normalnim okolnostima vrlo ugodna osoba"

Anders Behring Breivik (33) koji je sam priznao kako je odgovoran za smrt 77 ljudi jer su mu stajali na putu u borbi protiv multikulturalizma, a da ga se prošlog 22. srpnja pitalo broj mrtvih bio bi puno veći, upute za sastavljanje bombe pronašao je na internetu, a kako ih nije u potpunosti razumio koristio se Googleovim prevoditeljem.

Tijekom svojih napada, priznaje, koristio se "dehumanizacijskom strategijom" kako bi mogao izvesti ubojstva te je pred sudom u Oslu kazao kako je "u normalnim okolnostima vrlo ugodna osoba", javlja BBC.

Današnji iskaz 33-godišnji anti-islamist započeo je kazavši kako u potpunosti razumije zašto su njegove riječi "pretjerane za neke ljude" jer se radio o "odvratnim divljačkim činima za koje ne može ni pojmiti kako ih drugi vide".

Podsjetimo, sud će tijekom procesa protiv Breivika morati odlučiti je li bio uračunljiv u vrijeme napada ili ne. Ukoliko ga proglase neuračunljivim bit će osuđen na kaznu u psihijatrijskoj ustanovi dok je maksimalna kazna koju u Norveškoj za svoja zlodjela može dobiti, ako bude proglašen uračunljivim, samo 21 godina zatvora. Pretpostavlja se ako bude osuđen na maksimalnu kaznu da će se ona postupno produžavati.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije