Cijene namirnica

Brašno u RS-u skuplje za tri, a kruh u FBiH za 47 feninga

Tržnica
20.08.2012.
u 10:10

Cijene namirnica nisu iste u Federaciji i RS-u, dok su u prosjeku nešto manje od cijena u Hrvatskoj, a niže od cijena u Srbiji

Hrana i piće sudjeluju najviše u prosječnoj mjesečnoj potrošnji kućanstava, pokazuju rezultati ankete o potrošnji kućanstava u BiH. Trećina mjesečnih primanja upravo se potroše za tu namjenu.

Plaće sve manje vrijede

Statistika opet pokazuje, kako su prehrambeni artikli u BiH u posljednje dvije godine poskupjeli 34 posto, dok je, u istom periodu, prosječna plaća povećana za nešto više od pet posto. Za razliku od plaća koje su “stidljivo” rasle, za namirnice to se ne bi moglo reći. Uspoređujući cijene u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, koje je objavilo Federalno ministarstvo trgovine, dolazi se do zanimljivih podataka. Iako je brašno nešto skuplje u RS-u, tek za 3 feninga po kilogramu, kruh je u Federaciji skuplji za skoro pola marke po kg. Ostale, barem one osnovne životne namirnice neznatno se razlikuju. Usporedimo li cijene u regiji, vidljivo je da su cijene u BiH tek nešto više u susjednoj Hrvatskoj, a nešto niže u Srbiji. Cijena ulja za protekle dvije godine “skočila” je sa 2,07 na 2,78, ili za 34 posto, a šećera sa 1,45 na 1,86, ili 28 posto. Značajno su poskupjeli i kruh, mlijeko, meso, te većina ostalih prehrambenih artikala. I “užitak” je sve skuplji. Za 100 grama čokolade trebalo je u svibnju 2010. potrošiti 1,50 KM, a u istom mjesecu ove godine je koštala 20 feninga više, dok je kilogram mljevene kave poskupio za čak 2,28 KM. Cijena kutije cigareta u dvije godine porasla je za čak 45 posto, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH. Za kutiju duhana (meko pakovanje) u svibnju 2010. godine trebalo je potrošiti 1,69, a u istom mjesecu ove godine bila je skuplja za 0,76 KM i koštala je 2,45 KM.

Bolje je u Europi

Priča kako je u Europi sve skuplje nego u BiH, relativan je pojam i uglavnom je točna kada se govori o nominalnoj vrijednosti. No, podatak da prosječna europska obitelj izdvoji za hranu 16 posto od ukupnih prihoda, dok je u BiH taj udio 50 posto, dovoljno pokazuje gdje se bolje živi? Najava poskupljenja osnovnih životnih namirnica za 20 posto je više nego zabrinjavajuća, a dovodi se u pitanje gola egzistencija više od 60 posto stanovništva u BiH, procjenjuju institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?