Ustavni sud FBiH

Branitelji će tužiti vlast u Federaciji

Branitelji
20.12.2012.
u 09:46

Odluka ustavnog suda FBiH stvorila pravnu podlogu da na tisuće pripadnika ratnih udruga traže povrat svojih primanja koja su im oduzeta

Nakon što je Ustavni sud Federacije BiH utvrdio je da član 9. Zakona o provedbi kontrole zakonitosti korištenja prava iz područja braniteljsko-invalidske zaštite FBiH, u dijelu koji se odnosi na odluke izdane u upravnom postupku na temelju izjava svjedoka, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH, postoji pravno uporište da veliki broj branitelja i invalida koji su ostali bez svojih primanja tuže Ministarstvo branitelja i invalida rata FBiH i traže povrat oduzetih prava na financijske naknade. S tim se slažu i iz Udruge invalida Domovinskog rata HR HB čiji predsjednik Dragan Radić ističe kako još čekaju pisanu i službenu odluku Ustavnog suda, nakon čega će krenuti u pravnu akciji povrata nezakonito oduzetih prava. “Pravni temelj za tužbu nakon odluke Ustavnog suda FBiH postoji, a postoji i temelj za izmjenu Zakona o reviziji branitelja, što bi najviše odgovaralo braniteljskoj populaciji. Kad odluka postane službena, tražit će se povrat oduzetih novčanih naknada, s pripadajućim zateznim kamatama”, poručuje predsjednik Dragan Radić HVIDR-e HR HB. S njim se slažu i ostale braniteljske udruge koje već mjesecima vode pravnu borbu za povrat izgubljenih prava. Tužbi je na stotine, ali je pitanje kad će se one sudskim putem dobiti. Ustavni sud je donio odluku nakon razmatranja zahtjeva predsjednika FBiH Živka Budimira za utvrđivanje ustavnosti spomenutog zakona.

Njime se, kako piše u službenoj odluci suda, “utvrđuje da članak 9. Zakona o provedbi kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite FBiH u dijelu koji glasi ‘ili su izdana u upravnom postupku, samo na temelju izjava svjedoka, potvrde braniteljskog udruženja ili na temelju medicinske dokumentacije, a u suprotnosti su s evidencijama o neisplaćenim vojničkim plaćama’ nije u suglasnosti s Ustavom FBiH”, priopćeno je Ustavnog suda FBiH. Ustavni sud smatra da je odredba - osporeni član 9. spomenutog zakona kontradiktoran i da isključuje odredbe Zakona o upravnom postupku koje se odnose na dokazivanje činjenica, odnosno da ne omogućava osobama da u postupku kontrole njihovih prava koriste dokazno sredstvo - izjavu svjedoka. Sud jsmatra da izjava svjedoka kao zakonsko dokazno sredstvo ima poseban značaj u svjetlu prava korisnika iz ove oblasti koji dolaze s područja u kojima iz objektivnih razloga ne postoji pismena dokumentacija. Odluka Ustavnog suda dovest će u neugodnu situaciju cijelu Vladu FBiH, koju će tužiti na tisuće branitelja i članova udruga proisteklih iz prošlog rata.

Ključne riječi

Komentara 1

FE
feuer
13:00 21.12.2012.

Trebaju da tuze.Ima puno posteni ljudi koji si izbaceni iz prava i oni ce da i tuze.Oni koji su stvarno nepravednim putem dosli do mirovine oni ce i sutjeti.Dosta je politicke pljacke nad neduznim ljudima.Lako je ustedjeti milione kada se ljudima uzme kruh.Samo naprijed nemoze biti da vas se tako ponizava bili ste dobri dok ste se borili.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?