POTRAGA

Braću Šimiće traži 170 pripadnike policije ZHŽ-a

Šimić
VL FOTO
25.05.2010.
u 13:28

Braća Mate i Blago ponovno su u bijegu nakon preksinoćnjeg sukoba s policijom u grudskom kafiću Bumerang

Ponovno izvlačenje dugih cijevi specijalaca na grudskim ulicama moglo je značiti samo jedno - braća Šimić!

- Ubit ću vas sve! - prijeteći je prethodno vikao Mate Šimić zvani Dolkić (41) iz Borajne kod Gruda pa u polumraku kafića Bumerang, preko puta Srednje škole u Tuđmanovoj ulici, izvukao pištolj iza pasa i ispalio dva metka prema nenaoružanom policijskom načelniku Petru Brnardića i njegovu zamjeniku Toniju Primorcu, koji su od njega tražili da odbaci oružje i preda se.

Jedan od dva praska projurio je pokraj glave načelniku, a oba hica su prošla kroz staklo i pukom srećom nikoga od okupljenih prolaznika nisu pogodili. Za to vrijeme je zamjenik Primorac nogom izbija pištolj iz ruke pa su ga obojica uspjeli svladati na podu. Kako su bili u civilu bez lisica, robusni i snažni Mate se uspio osloboditi i istrčati kroz vrata na ulicu, gdje ga je već u vozili BMW5 čekao mlađi brat Blago (34). Po tko zna koji put, pobjegli su te se, prema posljednjim operativnim informacijama, sklonili u okolici Posušja.

Sve se to događalo preksinoć oko 20.40 sati, a čitav incident je počeo sat i pol ranije kada su se braća iznenada pojavila u ovom kafiću i potjerala 30-ak gostiju.

- Napolje, svi mrš napolje!- vikali su, a prestrašeni gosti su za nekoliko sekundi ispraznili kafić. Braća su potom sjela za stol. Unutra je ostao konobar i Ivan I., koji pod zakupom drži Bumeran, a od koga su braća zatražila 500 eura, i to pod rokom do 21 sat. Kao znak upozorenja, sa šanka su na pod bacili nekoliko pepeljara i otišli. Ivan I. i konobar su otišli prijaviti iznudu policiji, čija je ophodnja za sat vremena uspjela uloviti te u jednom trenutku nepažnje (!?) ispustiti iz ruku Blagu, koji se prethodno bio vratio pred Bumerangom i zatekao zaključana vrata.

Samo malo nakon njegova bijega, Mate je stigao i silovitim povlačenjem odvalio aluminijska vrata. Počelo je demoliranje. Do skorog dolaska načelnika i njegova zamjenika, tek je stigao srušiti sve sa šanka i prevrnuti aparat za kavu. - Građane upozoravamo da je riječ o izuzetno opasnim osobama, višestrukim počiniteljima kaznenih djela s elementima nasilja. Postoji velika vjerojatnost da su naoružani, te da koriste BMW crne boje (150 – J – 887).

Građane koji primijete bjegunce molimo da nas odmah obavijeste pozivom na besplatni telefonski broj 122, stoji u priopćenju Uprave policije ŽZH, te napominje da za braćom traga 130 policajaca. U međuvremenu je pretreseno 17 lokacija, uglavnom jataka, te izuzet veći broj vozila i oružja. Na parkingu zgrade PU Grude bio je i Matin BMW3, koji je također izuzet. Inače, iako se u posljednje vrijeme često viđao ispred kafića, već više od mjesec dana tražilo se bjegunca Matom, za kojim je Općinski sud u Ljubuškom raspisao tjeralicu zbog neodazivanja na suđenje za ugrožavanje sigurnosti bivšeg načelnika PU-a Grude Dalibora M., lani 25. veljače.

Prema optužnici, Šimić mu je ozbiljno prijetio u njegovoj kući pa oštetio vozilo. Ovaj sud je prije tjeralice nepravomoćnno osudio braću Šimić, i to nakon čak ukupno osam izrečenih im uvjetnih osuda za nasilničko ponašanje, izazivanje opće opasnosti, napada na policiju, nedopuštenog držanja oružja... Naime, za otmicu i napada na inspektora dobili su 1,3 mjeseca zatvora, jer su 31. svibnja 2008., oko podne, na cesti Posušje - Grude prepriječili put te u prtljažnik mercedesa ubacili Ivana Filipovića, za kojeg su govorili da im je ukrao TV i džuboks iz kafića člana njihove obitelji. Kako se navodi, dovezli su ga na svoj autootpad ‘Šteta’ u Ružićima, pretukli palicama te ga ubacili u kavez za pse, nakon čega su ga polijevali hladnom vodom pred nekoliko susjeda.

- Izvukli su ga iz zaključanog kaveza, opet tukli i zatvorili u prtljažnik, otkuda je Filipović sa svoga mobitela pozvao 122. Ubrzo su se na autootpadu pojavila dvojica policajaca i inspektor, kojima se Mate grubo obraća: “Kakvu prijavu? Što vi imate ovdje tražiti i tko vas je poslao?”

Nakon toga je pokucao na prtljažnik vozila i pitao otetoga: “Jesi li se sjetio?”, na što mu ovaj odgovara “Nemam ništa s tim”. Inspektor potom otvara prtljažnik, da bi otetog po glavi opet udarao Mate. Tada ga je inspektor odgurnuo, a on uzvratio i povikao: “Tko si ti, j... ti majku, hoćeš da i tebe slomim. Štitiš ovakve kriminalce, budi siguran završit ćeš i ti u prtljažniku kao i on”, stoji u optužnici.

Kada je policija uspjela izvuci Filipovića, Mate se dovezao do zgrade PP Grude, ali je uočio specijalce te pobjegao. Kao i u ranim slučajevima krio se mjesec dana pa se predao i odmah pušten.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije