otkriven identitet

Bostonski su teroristi braća čečenskog podrijetla

dzhokhar tsarnaev
FBI
19.04.2013.
u 08:22

Preživjeli osumnjičenik je Dzhokhar A. Tsarnaev (19), a preminuli je njegov 26-godišnji brat Tamerlan

Osumnjičenici za bombaški napad u Bostonu, prema najnovijim informacijama, podrijetlom su iz ruske regije u blizini Čečenije, a u SAD-u su živjeli nekoliko godina, izvijestio je američki dužnosnik nacionalne sigurnosti. Jedan od osumnjičenika je Dzhokhar A. Tsarnaev (19), a drugi je njegov 26-godišnji brat Tamerlan.

Braća su sinoć na Tehnološkom institutu u Massachusettsu (MIT) u Cambridgeu ubila policajca, nakon čega su pobjegla u obližnji Watertown, u kojem su se upustila u pucnjavu s policijom. Mlađi je brat uspio pobjeći, a drugi je ranjen i od ozljeda je preminuo u bolnici. Liječnik je rekao da je imao rane od metaka i šrapnela.

Dzhokhar A. Tsarnaev ima profil na ruskoj društvenoj mreži VK, na kojoj piše da trenutačno živi u Bostonu te da je od 1999. do 2001. godine polazio školu u Makhackkali, glavnom gradu Dagestana. Glasnogovornik škole rekao je za RT da se obitelj Tsarnaev preselila u Kirgistan 2001. godine. Ondje se Dzhokhar školovao samo godinu dana i nije ostavio poseban dojam, ni dobar ni loš, rekli su njegovi učitelji. Završio je srednju školu Rindge & Latin u Cambridgeu, a grad ga je 2011. nagradio stipendijom od 2500 dolara za visoko obrazovanje, prenosi USA Today.

Tsarnaev na VK-u navodi i da govori ruski, engleski i čečenski jezik, a kao svoju vjeroispovijest naveo je islam.

>> Terorist Tsarnaev i najmlađa žrtva napada na istoj fotografiji

Naoružan i opasan

RT također navodi kako je Tamerlan Tsarnaev 2009. godine uhićen zbog fizičkog napada na svoju djevojku.

Policija je potvrdila su policajce napali osumnjičenici za bombaški napad u Bostonu, čije je fotografije jučer objavilo FBI. Također je potvrđeno da je jedan osumnjičenik mrtav, a drugi u bijegu.

Policija tvrdi da je preživjeli osumnjičenik naoružan i opasan, a moguće je da na sebi ima eksplozivnu napravu.

– Vjerujemo da je riječ o teroristu, da je došao ovdje ubijati ljude – rekao je policijski inspektor Edward Davis za Huffington Post.

>> Obama u bostonskoj katedrali: Trčat ćete opet

>> Obitelj Sunila Triphatija: Molimo te, vrati se kući

Izrešetali policijsko vozilo

MIT je nakon pucnjave blizu paviljona 32 izdao priopćenje u kojem se studentima naređuje da ne izlaze te da se klone tog područja.

Prema službenom policijskom izvješću, nedugo nakon pucnjave u MIT-u, kojoj je prethodila pljačka dućana, osumnjičenici su pod prijetnjom oružjem ukrali Mercedesov terenac. Vlasnik je pola sata bio u automobilu s osumnjičenicima prije nego što su ga neozlijeđenog ostavili na benzinskoj postaji u Cambridgeu.

Ukradenim Mercedesom došli su do Watertowna, u kojem je došlo do nove pucnjave, a u jednom trenutku začula se i eksplozija, zbog čega je policija novinarima i promatračima naredila da se odmaknu. Policija je uhvaćenog osumnjičenika pod nišanom držala na podu.

Andrew Kitzenberg (29) ispričao je za New York Times da je događaj promatrao s prozora na drugom katu. Vidio je dvojicu mladića kako pucaju po policajcima. Policijski terenac dovezao se prema njima, a oni su ga izrešetali mecima i teško oštetili, nakon čega se zabio u dva auta u njegovu prilazu. Osumnjičenici su potom detonirali veliku bombu.

Autobusi dolaze po građane

– Usred pucnjave su je zapalili i bacili. No otišla je najviše 20 metara – rekao je Kitzenberg. Jedan od mladića nakon eksplozije potrčao je prema policajcima koji su ga oborili – dodao je.

– Čuo sam sirene, a onda hrpu pucnjeva. Zatim sam čuo eksploziju usred pucnjeva. Nakon eksplozije zasvijetlilo je nebo – ispričao je 31-godišnji Adam Healy, koji živi oko 1,5 kilometar od mjesta.

Larry Victor, zubar iz Watertowna, rekao je za Huffington Post da je čuo nekoliko desetaka pucnjeva i najmanje dvije eksplozije.

Policija pretražuje kuću po kuću, građanima je naredila da ostanu u domovima. U Watertown dolaze autobusi koji će građane odvesti na sigurno.

>> Bombe su zapravo bili lonci ispunjeni čavlima

>> Eksplozije u Bostonu: Tko je misteriozni muškarac na krovu?

>> Sve o bombaškom napadu čitajte u našem specijalu

Poslušajte noćašnju pucnjavu u Cambridgeu tijekom policijske akcije:

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?