Sulejman Tihić

Bošnjaci gurnuli Hrvate Dodiku

tihic
VL FOTO
15.01.2012.
u 12:10

Spreman na kompromise, u sporazumu šestorke oko državnog Vijeća ministara vidi veliku prigodu za zaokret u BiH. Očekuje popravljanje odnosa između Hrvata i Bošnjaka

Primjetne su stalne žaoke iz redova SDP-a koji odgovornost za sve što ne valja prebacuje na SDA. Kako gledate na ove poruke, ljuljaju li temelje koalicije?

Te žaoke ako mislite na ono što je konkretno gospodin Komšić mislio ... 


Ali i Nikšić koji je konkretno kritizirao prijašnju vlast ...

Pa ponekad i Nikšić ima takve istupe i oni ne doprinose rješavanju problema nego produbljuju probleme. U našim odnosima nije korektno to iznositi na taj način jer i mi imamo brojne primjedbe na rad nekih ministara iz SDP-a, međutim te probleme pokušavamo rješavati u okviru Vlade. 


Kako općenito gledate na rezultate rada Vlade Federacije BiH koju čine i dvije hrvatske stranke?

Sam rad Vlade se odvija korektno i samo u jednome slučaju su preglasani SDA-ovi ministri. Međutim još se nismo susreli s onim važnijim pitanjima koje treba rješavati. Postoje određeni zastoji u investicijskim procesima, pitanju gradnje koridora Vc. Jednako tako ne vidimo naznake početka investicija kada je u pitanju energetski sektor. Tu se mora raditi brže i očekujemo da u ovoj godini ti rezultati budu vidljivi. 


Sve se glasnije nagađa oko rekonstrukcije vlasti u FBiH koja bi bila rezultat dogovora vodećih hrvatskih i bošnjačkih stranaka. Znate li što o tome i kako vi gledate na to kao mogućnost?

Ne znam da postoji taj dogovor ali znam da se gospodin Lagumdžija žestoko protivi tome. Nije to gospodin Čović u zadnjim susretima stranaka spominjao. Bilo je određenih varnica između mene i Lagumdžije upravo oko toga. 


Što vi mislite oko mogućnosti da se to ipak napravi?

Treba sačekati dvije stvari, prije svega vidjeti kako će funkcionirati Vijeće ministara pa i županijske Vlade. Ako odnosi između dva HDZ-a s jedne strane i SDP-a i SDA-a s druge strane budu dobri, to će biti ozbiljan razlog za razmišljanje o tome. Treba to jednostavno prepustiti vremenu. 


Na izvjestan način se prenaglašava, a s druge strane evidentno je da su najvažnije hrvatske i srpske stranke trenutačno puno bliže u međusobnim odnosima nego što su bošnjačke. Kako na to gledate i je li realno da se ispeglaju odnosi između Hrvata i Bošnjaka?

Nažalost to je tako. Ja sam to javno rekao i govorio sam gospodinu Čoviću da se sve više formira blok dva HDZ-a sa SNSD-om i SDS-om i to ne samo u Vijeću ministara nego i u Parlamentu. Takva je situacija i u pitanjima u kojima je HDZ bio bliži politici bošnjačkih stranaka, no sada je glasovao kako je SNSD tražio. Ja to ipak shvaćam kao prolaznu fazu i posljedicu činjenice da dva HDZ-a nisu u vlasti u Federaciji. To, međutim, treba vratiti natrag u normalne okvire. O tome sam razgovarao s Čovićem i dugoročno dogovorimo kako nadići takvo stanje. 


Vidite li odgovornost bošnjačkih stranaka što su se Hrvati tako postavili jer su Bošnjaci postavili hrvatske stranke koje ovaj narod većinski nije birao? 


Jednim dijelom vidim da su neke politike u Bošnjaka, ne SDA, gurnule gospodina Čovića i gospodina Ljubića u ruke Dodiku. Nadam se da će novi sporazum, pa i sporazum Lagumdžije i Čovića, okrenuti stvari u drugom smjeru.

Ključne riječi

Komentara 3

CL
cleuna
14:50 15.01.2012.

Od onoga trenutka kada je Komšić glasovima Bošnjaka došao na funkciju koju obnaša bilo je jasno da će se desiti ovo što se sada dešava.Svi politički analitičari koji su realno sagledavali situciju,upozoravali su ta će takvi postupci Hrvate odvest u radikalizaciju.Sada se politički krugovi u Sarajevu pitaju zašto je to tako,kao da ne znaju.Podcijenili su volju i odlučnost Hrvata da im više niko ništa neće namećat i da će sami odlučivat o svojoj sudbini.I biće tako sve dok Sarajevska čaršija ne shvati da se ništa ne postiže silom i da BiH ne pripada samo njima.

BK
B Kosa
21:52 15.01.2012.

Trebali su Bosnjaci i Srbi biti posteniji pa sami priznati da nije lijepo da Hrvatima oni biraju clana prijesednistva a tko njima bira i toliko preglasava Hrvata Cesto puta Hrvati mogu svoje ovce i kokosi istjerati na izbore opet ce biti preglasani Juresic prica od kada je on da dobro saraduje da nema preglasavanja kao prija

TU
Tuce
09:32 16.01.2012.

B.Kosta....hebo te predsjednik pa Komsic je vise uradio za Hrvate u jednom danu nego Covic za 20 godina,zasto ne potegnete pitanje sta je Covic napravi dobra za Hrvate u BiH?nego stalno kukate na Komsica i spominjete Sejde Bajramovice a sto Dodik ima Hrvata(Vlajkija)to nije sporno pa dali ste vi njega birali,Covic prije ratni komunista i podoban kadar u bivsoj sada sa svojom kuknjavom o ugrozenosti Hrvata skriva svoj kriminal i bogastvo imunitetom ministra(pogledajte interviu Jerka Doke)ali i on ce proci kao i Sanader cim sidje sa vlasti bit ce u zatvoru.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?