Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Borisu Špremu odobreno i ono što drugima nije

Prof. Labar istu preporuku dao i za Vjekoslava Šuteja, kao i za Silvanu Novak, kojima je život također ovisio o matičnim stanicama. Odbijena je, a oni su umrli u Zagrebu
25. kolovoza 2012. u 17:00 0 komentara 253 prikaza
'27.04.2012., Zagreb - Raspravom o izmjenama i dopunama Zakona o javnom okupljanju Hrvatski sabor nastavio je 4. redovitu sjednicu. Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Sprem.   Photo: Patrik Macek/PIXS
Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'
Pogledajte galeriju 1/4

Je li slučaj drugog čovjeka države Borisa Šprema, koji boluje od mijeloblastoma, rijetke bolesti krvi, i koji je dobio priliku da na liječenje ode u najelitniju američku kliniku, specijaliziranu za liječenje tumora pa i eksperimentalnim metodama, zapravo presedan koji daje nadu svim teško bolesnim pacijentima da će i oni dobiti isti tretman i svoju šansu za život?

Burne reakcije

Pacijenti, njihove obitelji, udruge za rijetke bolesti, ali i čitatelji burno su reagirali na činjenicu da njihovi bližnji takvu priliku nisu dobili. Iako mu žele ozdravljenje, posebno oni koji su nekoga izgubili od malignih bolesti, pitaju se zašto su procedure za dobivanje liječenja trajale dulje od života.

“Kojom brzinom su u HZZO Špremu potpisali papire za liječenje u inozemstvu, obični smrtnici često to ne dočekaju na životu”, pita se čitatelj I. P.

Iz HZZO-a poručuju da su odluku o tome da se Šprema pošalje na dijagnostiku i obradu u Ameriku donijeli temeljem preporuke referentnog centra Ministarstva zdravlja za liječenje matičnim stanicama s Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb. Preporuku su, naime, dali liječnici Zavoda za hematologiju prof. Boris Labar, prof. Damir Nemet i prof. Radovan Vrhovac.

Međutim, zaboravili su u Zavodu da je jedan od navedenih stručnjaka, prof. Labar, istu preporuku dao i za maestra Vjekoslava Šuteja, kao i za Silvanu Novak, kojima je život također ovisio o matičnim stanicama. No, tadašnja garnitura u HZZO-u nije poslušala preporuke liječnika, već im je liječenje odbijeno jer spada u eksperimentalne terapije. Oba pacijenta umrla su na Odjelu hematologije KBC-a Zagreb, gdje su se upoznali i zajedno gajili nadu u liječenje. Potkraj studenog preminula je Silvana, a maestro kratko nakon nje. “Budite sigurni, nisam zavidan. Dapače, treba čovjeku pomoći, samo ne znam kako onda za druge moraju dobrotvornim akcijama skupiti tisuće eura”, komentira čitatelj na webu.

Molbe za pomoć

Bolesti Silvane Novak i Vjekoslava Šuteja također su bile rijetke vrste tumora krvi. Za Silvanu Novak, ženu kojoj je u trudnoći otkrivena bolest, no unatoč tomu odlučila je roditi, te je rodila zdravog dječačića, nakon napisa u Večernjem listu čitatelji su u samo pola dana donirali više od 100 tisuća eura. Šutej je za pomoć morao moliti J. Carrerasa, a u Hrvatskoj i svijetu organizirani su koncerti da mu se pomogne platiti liječenje.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.