mito i korupcija

Bivši kineski ministar osuđen na uvjetnu smrtnu kaznu

liu zhijun
Reuters/PIXSELL
08.07.2013.
u 08:12

Šezdesetogodišnji Zhijun primio je više od 10 milijuna dolara za svoje ''usluge''

Bivšem kineskom ministru željeznice Liu Zhijunu vlasti su u ponedjeljak izrekle uvjetnu smrtnu kaznu jer je dokazano da je primao mito i zloporabio svoj položaj za malverzacije koje su dovele do velikih gubitaka u javnom sektoru.

Šezdesetogodišnji Zhijun primio je više od 10 milijuna dolara za svoje ''usluge'' a u poslovima na željeznici, piše Globaltimes, pogodovao je jedanaestorici klijenata od 1986. do 2011. godine. Godinama se uspješno protivio spajanju Ministarstva željeznice i ministarstva prometa, no ta će se dva resora nakon njegove smjene i izbacivanja iz Komunističke partije ipak ujediniti.

Slučaj bivšeg ministra Zhijuna veliki je ispit političke zrelosti predsjednika Xi Jinpinga koji se pokušava dokazati u borbi protiv rasprostranjene korupcije.

Iako je uvjetna smrtna kazna uobičajena u procesima za korupciju, čest je slučaj da osuđenici uz dobro vladanje osiguraju njeno preinačenje u doživotni zatvor.

>>Kineskom političaru iz seks skandala 13 god. zatvora zbog mita

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?