BEZVIZNI REŽIM

BiH “uvozi” dvostruko više kriminalaca nego što ih “izvozi”

granica
Arhiva VL
15.03.2012.
u 09:48

U prvoj godini bezviznog režima u BiH vraćena 844 građana i 87 bjegunaca

Skoro tisuću državljana Bosne i Hercegovine prošle je godine izručeno ili vraćeno u zemlju, a među njima je i veliki broj onih koji su počinili određena kaznena djela. Ovi podaci Granične policije BiH dobivaju na značaju ako se zna da je prošla godina bila prva godina bezviznog režima za građane BiH, kada su u pitanju putovanja u zemlje

Europske unije. Bosanskohercegovačke vlasti morale su prihvatiti 844 svoja državljana, a među njima je najviše onih koji su isporučeni temeljem potpisnih sporazuma o readmisiji s drugim zemljama.

Vraćeni u BiH

Prema ovoj osnovi BiH je morala prihvatiti 780 svojih građana iz zemalja EU, te nekolicine drugih država. Znatno manje, 58 osoba, prihvaćeno je iz SAD-a, a svega nekoliko iz Kanade i Australije. Razlog zbog kojeg su ovi državljani BiH vraćeni u domovinu uglavnom se odnosi na ilegalni boravak u inozemstvu. Čak 648 osoba je zbog toga poslano natrag u BiH. Zbog počinjenog nekog kaznenog djela u inozemstvu, vraćeno je 105, a zbog rada bez dozvole 13 bh. građana. U kontekstu poštivanja viznog režima ovi podaci su mnogo važniji od onih koji se odnose na ekstradicije bh. državljana iz drugih zemalja. No, ekstradicijski postupci su mnogo ozbiljniji, jer se odnose na one bh. državljane za kojima su raspisane međunarodne tjeralice ili potrage bh. sudova. Službeni podaci govore da je tijekom prošle godine iz 14 zemalja u BiH ekstradirano 87 bh. državljana. Svi oni su prethodno lišeni slobode po raspisanim tjeralicama Interpola ili naloga za potrage sudova u BiH zbog počinjenih kaznenih djela. Širok je dijapazon zločina koje su ovi ljudi počinili, ali treba imati u vidu da to nije kompletan broj bh. kriminala u inozemstvu. Veliki broj njih nije otkriven, pa samim tim i nisu suočeni s deportacijom u BiH.

Izvršena readmisija

Osim svojih, Bosna i Hercegovina je po sporazumima o readmisiji obvezna prihvatiti i strance koji su s teritorija Bosne i Hercegovine nelegalno ušli u druge zemlje. Ukupno 90 stranih državljana je po toj osnovi Bosna i Hercegovina prihvatila u 2011. godini. Najveći broj njih, čak 88, prihvaćeno je iz Hrvatske, a samo dva iz Crne Gore. Iz Bosne i Hercegovine je, pak, izvršena readmisija 19 stranih državljana, među kojima je devet njih s putovnicama Republike Hrvatske. Iz Bosne i Hercegovine je prošle godine obavljena i ekstradicija 36 stranih državljana za kojima su raspisane međunarodne tjeralice i potrage sudova u njihovim matičnim zemljama. Na žalost, usporedni podaci o izvršenim ekstradicijima govore da još uvijek više kriminalaca “uvozimo” nego što ih “izvozimo”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?