ZAPOŠLJAVANJE

BiH kreditima odgađa rješavanje problema

besparica,lova,novac,euri,kredit,dug,euro (1)
Thinkstock
12.05.2013.
u 10:41

U CCI-ju ističu da novi krediti služe samo za krpljenje proračunskih rupa jer administracija troši previše novca

Dok se bosanskohercegovački političari svađaju oko preuzimanja vlasti i kalkuliraju s ciljem političkog uspjeha, obični građani nalaze se u sve težoj situaciji. Prema posljednjim službenim podacima, u BiH je evidentirano 554.605 nezaposlenih osoba, što je za oko 4000 više u odnosu na kraj prethodne godine.

Nezaposlenih 600 tisuća

Neki idu i dalje te tvrde da je ta brojka već sada opasno blizu 600 tisuća. Muris Čičić, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu nedavno je izjavio kako je gotovo nemoguće procijeniti stvarnu stopu nezaposlenosti, pogotovo zbog rasprostranjene neformalne zone poduzetništva, odnosno rada na crno. Ipak, bez obzira na takav rad, zasad je crn jedino broj nezaposlenih. U Centru civilnih inicijativa su za Večernji list prokomentirali situaciju ističući činjenicu kako je BiH godinama bila jedina zemlja u regiji koja nije imala strategiju zapošljavanja, a sada kada je imamo ona se ne pokazuje učinkovitom.
-Broj nezaposlenih u BiH je odavno alarmantan, a stanje po ovom pitanju nije bilo nikad gore. No, bez obzira na zastrašujuće brojke, vlasti u BiH ne posvećuju ni blizu dovoljno pozornosti u rješavanju ovog, za građane BiH, najvećeg i najtežeg problema. Bez obzira na usvojene strategije zapošljavanja u oba bh. entiteta, na čemu je i CCI inzistirao, jer smo godinama bili jedina zemlja u regiji bez strategije zapošljavanja, rezultati monitoringa, njihove provedbe nisu zadovoljavajući, realizacija mjera iz strategija je nepravodobna i neučinkovita, pa samim tim, kao što i vidimo, ne daje efekte. U CCI-ju ističu i federalni Parlament koji je trebao održati tri sjednice, između ostalih i o zapošljavanju, ali je to nemoguće zbog situacije oko rekonstrukcije vlasti.

Uloga Parlamenta

-Parlamenti se također ne bave ovom iznimno važnom temom, uzet ćemo za primjer federalni Parlament u kojem je po programu rada bilo planirano održavanje tri tematske sjednice, i to upravo po pitanju zapošljavanja, stanja u zdravstvu i pitanja mladih. Međutim, zbog aktualiziranja rekonstrukcije vlasti ove točke su na čekanju, što šalje jasnu poruku - da pregovori i dogovori o foteljama imaju primat u odnosu na životna pitanja građana. Uz to, svako novo zaduživanje države koje nam se prikazuje kao jedino moguće i logično rješenje služi isključivo za krpljenje proračunskih rupa, jer administracija troši previše novca. Zato, nema optimizma u smislu da će novi krediti biti usmjereni na podizanje gospodarstva i otvaranje radnih mjesta, te proizvodnju novih vrijednosti. Novim kreditima se na žalost rješavanje problema samo odgađa, kazali su nam u CCI-ju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?