MMF

BiH dobiva 500 milijuna dolara, odobravanje aranžmana u rujnu

MMF
21.07.2012.
u 11:57

Kriza u Eurozoni negativno utječe na izvoz iz zemlje i priliv kapitala.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF,) pod vodstvom Costasa Christoua, posjetila je Bosnu i Hercegovinu u razdoblju od 11. do 20. srpnja da bi sa organima vlasti u zemlji razgovarala o ekonomskom programu koji bi mogao dobiti podršku putem stand-by aranžmana sa MMF-om. Misija je također održala razgovore u sklopu konsultacija prema Članu IV za 2012. godinu, priopćeno je u petak iz MMF-a. Na kraju posjete, Christou je izjavio da su osoblje MMF-a i predstavnici vlasti u BiH postigli sporazum koji podliježe odobrenju Uprave i Izvršnog odbora, o ekonomskom programu koji može dobiti podršku u vidu dvadesetčetveromjesečnog stand-by aranžmana u iznosu 338,20 SDR (oko 500 milijuna američkih dolara, odnosno 200 posto kvote). Christou je kazao da se očekuje da će Odbor razmatrati odobravanje aranžmana u rujnu, nakon što se tijekom narednih tjedana provede niz mjera.

“Nakon što se uspješno oduprla početnim efektima globalne financijske krize, ekonomija BiH se suočava sa novim pritiscima. Oporavak, koji je započeo tijekom 2010. godine je zaustavljen nakon što je postalo jasno da kriza u Eurozoni negativno utječe na izvoz iz zemlje i priliv kapitala. Domaća potražnja ostaje ograničena zbog fiskalne suzdržanosti, stagniranja visine plaća i sporog kreditnog rasta. Ekonomske slabosti su dovele do slabije naplate poreza i pritisci na javne financije su intenzivirani. Kako negativni rizici postaju sve izraženiji, naša dugotrajna prognoza o nultoj stopi rasta u 2012. bi se mogla pokazati preoptimističnom\", rekao je Christou, navodi se u priopćenju MMF-a. Dodaje se da je ekonomski program BiH osmišljen s ciljem da smanji domaće ranjivosti u svjetlu pogoršanja u vanjskom okruženju, rastuće financijske pritiske i prateće rizike. Prema navodima MMF-a, zadatak mu je da ojača koordinaciju ekonomskih politika na državnom nivou, održi fiskalnu disciplinu, očuva stabilnost financijskog sektora i poboljša poslovno okruženje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?