VLAST

BiH do kraja siječnja dobiva novo Vijeće ministara

bevanda
VL FOTO
30.12.2011.
u 09:57

Predsjedništvo BiH je od HDZ-a dobilo prijedlog i već je u tijeku procedura

Kandidaturom Vjekoslava Bevande za mandatara Vijeća ministara BiH jučer je i službeno počeo proces provedbe sporazuma šestorice stranačkih lidera o uspostavi izvršne vlasti.

Ime u Predsjedništvu

Vjekoslav Bevanda je u protekle četiri godine bio dopremijer i ministar financija Federacije BiH. Prije toga je dugi niz godina radio u bankarskom sektoru i važi za stručnjaka u oblasti financija. Na zadnjim izborima izabran je za zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, a jedan je od bivših dužnosnika za koje se ne vežu nikakve afere. - HDZ BiH je sukladno dogovoru lidera šestorke dostavio Predsjedništvu BiH prijedlog za predsjedatelja Vijeća ministara BiH - Vjekoslava Bevandu. Predsjedništvo BiH je, u skladu sa zakonskim propisima, već poslalo prijedlog za predsjedatelja Vijeća ministara BiH, uz svu potrebnu dokumentaciju Središnjem izbornom povjerenstvu BiH (SIP) i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), na provjeru, koju su, prema zakonu, obvezni završiti u roku od osam dana, rečeno je jučer u Predsjedništvu BiH. Sva procedura realno je da završi iza praznika, kako bi se, kako doznajemo 9. siječnja održala sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kojoj bi se trebao izglasati mandatar za kojeg je jasno da će imati potporu. Predsjedatelj imenuje ministre i zamjenike odmah nakon stupanja na dužnost i odmah traži od Zastupničkog doma potvrdu imenovanja. Ministri i zamjenici ministara stupaju na dužnost odmah nakon potvrde od strane Zastupničkog doma. Zakon propisuje i da potvrda imenovanja ministara i zamjenika ministara mora biti završena u roku od 30 dana od dana kada predsjedatelj Vijeća ministara preuzme dužnost.

Procedure i imenovanje

Sve aktivnosti mogu biti završene čim se stranački blokovi dogovore oko svih pojedinosti. Većina dvojbi je otklonjena, ali stranke još uvijek ne žele izlaziti u javnost s imenima svih kandidata, a posebice doministara. Ono što se zna da će zamjenik ministra vanjskih poslova biti iz reda srpskog naroda, kao i pravosuđa te ljudska prava i izbjeglice. Zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa bit će iz reda bošnjačkog kao i financija i trezora i civilnih poslova. Zamjenik ministra sigurnosti bit iz reda hrvatskog naroda - mjesto pripalo SDP-u. Procedura propisuje i provjeru kandidata od strane SIP-a i SIPA-e, a dostupne informacije govore kako će i taj posao biti obavljen u roku od nekoliko dana. Realno, sve aktivnosti oko imenovanja mogu se završiti tijekom idućeg mjeseca.

Prvi zadatak novog Vijeća ministara, u kojem će sjediti po dva predstavnika SDA, SNSD-a, HDZ-a BiH i SDP-a te po jedan SDS-a i HDZ-a 1990., bit će donošenje državnog proračuna za 2012. godinu.

Komentara 3

DU
Deleted user
11:54 30.12.2011.

muslimani su napokon odustali od terora nad Hrvatima, ali ne zato sto su dosli pameti nego zato sto je omjer snaga takav da nisu mogli nastaviti sa majorizacijom, kao sto su to ucinili u FBiH. Cestitam i Covicu i Ljubicu jer jedino slozna braca mogu nesto napraviti u toj dzungli zvanoj BiH.

MO
mošnjo
16:22 30.12.2011.

Slazem se stobom ceinfuegos,

DA
daniele
22:15 30.12.2011.

Pa kako sad. Vi ama bas svaki poraz pokusavate pretvoriti u pobjedu. Procitaj malo sta su se dogovorili pa ces vidjeti da nije bas tako kao sto ti opisujes. SDP je trazio da i oni mogu predstavljati hrvate i to im je i uspjelo. To znaci da od sada hdz nije jedini koji imaju nesto reci. Samo eto....vi hdz-ovi poslusnici ni to ne vidite. Cak i da vam se zivotni prostor svede na grude i siroki brijeg vi bi opet pricali o nekoj pobjedi i okrivljivali za svoj neuspjeh druge. Upravo kao nojevi zavlacite glavu u pjesak da bi pobjegli od istine.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?