Napravljena nova str

BiH do 1. prosinca 2011. prelazi na digitalni signal

'21.04.2010.,Zagreb - Koncert maestra Vladimira Krpana u sklopu festivala Sv. Marka. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL'
'Jurica Galoic/PIXSELL'
22.04.2010.
u 09:19

Svaki će građanin BiH, po uvođenju digitalne televizije, morati imati digitalni prijamnik, odnosno poseban uređaj pomoću kojeg će primati TV program

Strategija prelaska s analogne na digitalnu zemaljsku radiodifuziju predvidjela je 1. prosinca 2011. godine kao krajnji datum potpunog prelaska s analognog na digitalno emitiranje televizijskog signala u BiH.

Rukovoditelj Informacijsko-tehnološkog (IT) centra Gospodarske komore RS-a Slobodan Dragičević rekao je na stručnom skupu o temi “Digitalna televizija” da je Vijeće ministara usvojilo strategiju prelaska s analogne na digitalnu zemaljsku radiodifuziju u području u BiH koja određuje optimalno rješenje za brz i učinkovit prelazak s analogne na digitalnu zemaljsku radiodifuziju.

- Svaki će građanin BiH, po uvođenju digitalne televizije, morati imati digitalni prijamnik, odnosno poseban uređaj pomoću kojeg će primati TV program. Naime, uz postojeću antenu i dodatni digitalni prijamnik postojeći TV prijamnik može primati digitalni signal, rekao je Dragičević. On je dodao da je strategijom predviđen i program subvencioniranja stanovništva prilikom nabave dodatnog digitalnog prijamnika.

Profesorica na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu Irina Reljin kaže da je prelazak na digitalno emitiranje signala posebno značajno za ruralna područja, odnosno za sve one koji nemaju mogućnost kabelskog ili satelitskog prijma TV signala. Istaknula je da će gledatelji moći na istom kanalu, na kojem su do sada gledali samo jedan, gledati više programa, osam ili 14, zavisi od standarda koji odabere država, te da će kvaliteta slike i tona biti neusporedivo bolji, a pružat će se i mogućnosti emiterima da razne digitalne sadržaje ubacuju u taj video, čime će biti poboljšana kvaliteta programa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?