AUTOMAFIJA

Bh. automafijaši kupili su dekoder za 5000 eura od hakera iz Srbije

dekoder
VL FOTO
07.12.2010.
u 08:22

U posljednje vrijeme su na meti francuska vozila, proteklog vikenda u BiH nestalo sedam renaulta

Provalnici s prijenosnim računalima koji se priključuju na komandne ploče vozila visoke klase i tako razbijaju zaštitne kodove su prošlost. Skupina kradljivaca automobila u BiH očito posjeduje plastični konektor kojim se priključuju na računala vozila te razbijaju zaštitne kodove. Kao i u filmu, auta nestaju za svega 60 sekundi. Nakon što bi pomoću klasičnih provalničkih alata, “topa” ili “belgijanca”, nasilno ušli u vozilo, prikopčali bi konektor koji autoserviseri zovu “varalica” i za samo nekoliko sekundi lopovski program poništio bi zaštitne kodove koji sprečavaju pokretanje motora.

Kopijom ključa potrgali bi bravu na upravljaču i pokrenuli motor. Osim njemačkih vozila, u posljednje vrijeme su na očitoj meti francuska vozila, na što ukazuje i činjenica da protekli vikend u čitavoj BiH nestalo sedam renaulta.

Softver za krađe, kako se sumnja, automafijaši su nabavili od hakera u Srbiji, a njegova cijena je oko 5000 eura. Opasna skupina bira uglavnom vozila u mračnim ulicama, koja nisu, osim tvorničke, imala nikakvu drugu zaštitu, poput alarma ili blokade mjenjača. Zatim ih odvoze u unajmljene garaže. U Sarajevu su u posljednje dvije godine zaplijenjena četiri dekodera, koja se i iznajmljuju po 500 maraka za jednu noć. Naime, dekoderi se koriste za automobile novije proizvodnje koji ovise o elektronici. - Primjerice, neki automobili se kradu tako da se izreže lim da bi se došlo do elektrosklopova. Zatim se prikopča dekoder, koji razbije zaštitnu šifru i vozilo je za tren u pogonu. Izrezano mjesto lopovi obično pokriju naljepnicom, kažu u sarajevskom MUP-u.

Ključne riječi

Komentara 2

OD
odzak
18:18 07.12.2010.

Treba uvesti smrtnu kaznu za svakog lopova

Avatar bucalo
bucalo
00:01 08.12.2010.

pa sto ti navinaru jos ne rece br telefona di se more nabavit i stvar rijesena

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?