Vizna politika BiH

Bezvizni režim u BiH za osobe koje imaju vizu za zemlje Schengena

Sjednica
21.06.2012.
u 09:21

Uvođenje bezviznog režima utvrđeno je za strance koji posjeduju višekratnu vizu ili dozvolu boravka u zemljama Schengena

Vijeće ministara BiH na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova jučer je donijelo odluku o vizama, kojom se slijedi najbolja europska praksa i zakonodavstvo schengen zone, s kojim je u potpunosti usuglašena bh. vizna politika. Odlukom je definirano oslobađanje obveza pribavljanja viza za ulazak i boravak na teritoriju BiH do 90 dana u razdoblju od šest mjeseci za državljane 67 zemalja, kao i za nositelje putnih isprava izdanih u posebnim upravnim područjima NR Kine: Hong Kong, Makao te po prvi put Tajvan. Također, uvođenje bezviznog režima utvrđeno je za strance koji posjeduju višekratnu vizu ili dozvolu boravka u zemljama Schengena, odnosno zemalja EZ iz kojih i dolazi, uz prethodnu provjeru na graničnom prijelazu, a po ovoj osnovi u BiH ne može boraviti duže od sedam dana.

Rusi oslobođeni viza

Na osnovi bilateralnog sporazuma viza su oslobođeni državljani Ruske Federacije, uz uvjete propisane i u ranijoj odluci, a novina je da u BiH mogu boraviti bez viza do 30 dana na poziv državnih ili entitetskih tijela ili predstavništva međunarodnih organizacija u BiH. Također, Vijeće ministara BiH usvojilo je Individualni partnerski program Bosne i Hercegovine za 2012. godinu između BiH i NATO-a, kojim su planirana 24 područja suradnje, 140 aktivnosti i 188 događaja. Najviše događaja, njih 138, realizirat će Oružane snage Bosne i Hercegovine, 25 događaja realizirat će Ministarstvo obrane, 22 Ministarstvo sigurnosti, a tri su događaja u nadležnosti Ministarstva vanjskih poslova. Vijeće ministara BiH razmotrilo je izvješće o stanju trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini i izvješće o provedbi Akcijskog plana za borbu protiv trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini za 2011. godinu i vratilo ih na doradu Ministarstvu sigurnosti, koje će sukladno istaknutim prijedlozima izvješće doraditi i dopuniti ga s prijedlogom zaključaka, a s ciljem poboljšanja stanja u ovoj oblasti.

Dodijelili državljanstvo

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je odluku o prijemu u državljanstvo Bosne i Hercegovine košarkaša Wrighta Zackaryja Lamara, državljanina SAD-a, a potencijalnog reprezentativca košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine. Pored svega spomenutog, jučerašnjim odlukama je odobreno i nekoliko zaduženja koja iznose više od 100 milijuna maraka. Veći dio sredstava će ići za jačanje malog i srednjeg poduzetništva u državi. Radi se o kreditima s dugim rokom otplate.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?