Na rubu ponora

Bez rebalansa u Mostaru nema novca za plaće do kraja 2013.

Mirando Mrsić potpisao Sporazum o osnovici za plaće
Željko Lukunić/PIXSELL
31.07.2013.
u 09:33


Bešlić ne može namenuti rebalans proračuna, Gradsko vijeće ne postoji

Nametanjem proračuna gradonačelnik Mostara iscrpio je sve svoje zakonske mogućnosti po ovom pitanju. Čitajući zakone, jasno se vidi kako gradonačelnik Mostara ne može nametnuti rebalans proračuna. To može samo Gradsko vijeće. A ono ne postoji već skoro godinu dana. Prihodi u proračun su znatno slabiji od očekivanih. Ako se ovakva situacija nastavi, sigurno je kako neće biti novca za isplatu svih plaća za ovu godinu. A to znači novi kolaps, socijalni bunt, prosvjedi...

Slijepa ulica


- Pouzdano znam da je punjene proračuna slabije od planiranog. Jedini izlaz je rebalans, ali njega nema tko donijeti. Bojim se kako ulazimo u slijepu ulicu iz koje ćemo teško izaći. Trebamo tražiti rješenje za ovaj problem i spriječiti da grad ponovo padne u financijski ponor i socijalne nemire - rekao nam je Danijel Vidović, dopredsjednik Gradskog vijeća Mostara u prošlom mandatu. Kako izbora nije bilo, Vidović i dalje, kao i Murat Čorić i ostali čelnici GV-a Mostar, ide na posao. Ali ne može donositi nikakve odluke. I tako će ostati sve dok političke stranke ne postignu kompromisno rješenje za Mostar. U prvom redu, tu se misli na HDZ BiH i SDA. Sredinom mjeseca sastanak predstavnika spomenute dvije stranke organiziran je u Domu HDZ-a BiH u Mostaru, a inicijator je bio predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Slađan Bevanda. Nikakvih pozitivnih pomaka nije bilo, osim onoga da su predstavnici dvije stranke ponovno počeli razgovarati. - HDZ BiH nikada nije bio rušilački faktor, a to pogotovo nije u ovoj situaciji. Mi smo za pregovore na realnim osnovama. Znamo što je Ustavni sud presudio, i to treba provesti. Sve ćemo učiniti da Mostar ne zapadne u novi kolaps. Još ću jednom ponoviti: Mostar treba biti suvremeni europski grad i nema nikakve potrebe da ima bilo kakve posebne statuse - rekao nam je Bevanda jučer.

Neka prođu odmori

On nije želio komentirati mogućnost nastavka pregovora sa SDA, niti kada bi se to moglo dogoditi. Neslužbeno se doznaje kako će nakon godišnjih odmora kontakti dvije stranke svakako biti intenzivirani, te kako će se tražiti rješenja za nove probleme u Mostaru. A neće ih tražiti samo političari. Pred mostarskom Gradskom upravom je i novi krug pregovora sa sindikatima. Očekuju se razgovori o plaćama, isplati zaostataka, dugovanjima... - Moramo pregovarati o isplatama dijela plaća koje su nam bile smanjenje, o vraćanju naknada za prijevoz koje je Grad ukinuo, o osnovici plaće za lipanj. Imamo puno tema za razgovor i očekujemo kako ćemo s predstavnicima Gradske uprave razgovarati odmah nakon završetka godišnjih odmora - rekao nam je Milenko Zovko, predsjednik Sindikata vatrogasaca. Iako je ovo ljeto u Mostaru, gledajući temperature zraka, pakleno, politička i sindikalna jesen bi mogla biti još vrelija. Mnogo je problema, a malo vremena za njihovo rješavanje. Biti će potrebni iznimni napori kako bi se u svega 2-3 mjeseca riješilo ono što se ne može riješiti već nekoliko godina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?