ALARMANTNO

Bez potpore MMF-a upitne su i mirovine

Vlada
29.08.2012.
u 10:05

Iako nisu do kraja zadovoljni prijedlogom rebalansa proračuna, iz HDZ-a najavili potporu zbog novog financijskog aranžmana

Zastupnici iz reda hrvatskih političkih stranaka najavili su da će poduprijeti prijedlog rebalansa proračuna za ovu godinu koji će se sutra naći pred Zastupničkim domom Parlamenta Federacije BiH u slučaju da se ispune očekivanja vezana za značajno veća izdvajanja na većinska hrvatska područja, a napose preraspodjelu novca za izgradnju prometnica od sredstava dobivenih od GSM licencija. Kako je za Večernjak potvrdio šef kluba zastupnika HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Marinko Čavara koji je proteklih dana vodio više razgovora s predstavnicima Vlade Federacije BiH, došlo je do određenih pomaka oko preraspodjele novca, no istaknuo je kako ova stranka nije posve zadovoljna s predstavljenim dokumentom niti popravkama rebalansa proračuna.

Rasprava

Jučer je o tome raspravljao i klub hrvatskih zastupnika u Zastupničkom domu ističući više desetaka amandmana na rebalans proračuna.

“Ukoliko se budu ispoštovali naši zahtjevi podržat ćemo proračun iako smo svjesni jako skučenog prostora. No, želim reći kako su zastupnici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. spremni poduprijeti rebalans proračuna kako ne bi doveli u pitanje realizaciju stand by aranžmana s MMF-om”, rekao je za Večernjak Čavara. Pojasnio je da bi u slučaju da se rebalans proračuna ne usvoji došlo do velikih poteškoća oko financiranja osnovnih potreba Federacije BiH.

“U slučaju da se stand by aražman ne sklopi tada korisnici proračuna, ali niti izvanproračunskih fondova ne bi mogli dobiti potreban iznos novca a bila bi ugrožena i izdvajanja za osnovne potrebe”, pojasnio je Čavara. Bez MMF-a bile bi ugrožene, ne samo Federacija BiH, nego i županija koje imaju značajne financijske deficite. No, dodao je da njegova stranka i dalje inzistira te će tijekom današnje rasprave o rebalansu proračuna inzistirati na tome da hrvatska područja, napose županije dobiju puno veći iznos novca. Po njegovim riječima neprihvatljivo je da primjerice Srednjobosanska županija rebalansom proračuna dobije tek 300.000 maraka. Slično je i s drugim županijama ali i općinama koje imaju značajne financijske probleme te im jednako tako pripadaju novci koji se očekuju od Međunarodnog monetarnog fonda.

GSM licencije

Jedan od uvjeta koje su postavile hrvatske političke stranke je i drukčija raspodjela novca predviđenog od raspodjele GSM licence. Naime, od 39 milijuna maraka, platformaške vlasti u Federaciji BiH već su potrošile 26 milijuna na druge potrebe kako bi kupovale socijalni mir u godini izbora. Na računu od GSM-a ostalo je tek 13 milijuna. Za dva HDZ-a neprihvatljivo je da se ostatak ovoga novca isključivo usmjerava za izgradnju autoceste kroz Federaciju BiH a da su istodobno magistralne, regionalne i lokalne ceste iznimno loše.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?