Korak naprijed

Bevanda i ministri moraju nadoknaditi izgubljeno vrijeme

vijece
Foto: VL FOTO
1/3
11.02.2012.
u 10:53

Od 20 ministara i zamjenika, uključujući i Bevandu, samo njih 4 je iz Hercegovine

Bosna i Hercegovina je nakon 495 dana od općih izbora konačno dobila Vijeće ministara. Zastupnički dom Parlamenta BiH podržao je prijedloge kandidata za devet ministara i 10 zamjenika ministara koji dolaze iz ukupno sedam stranaka – SDP-a, SNSD-a, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990., SDA, SDS-a i DNS-a. Od 10 ministara troje je iz Hercegovine, premijer i dva ministra (Bevanda, Čolak i Ljubić), dok ih sedam dolazi iz Bosne. Od 10 zamjenika ministara, jedan dolazi iz Hercegovine (Mladen Ćavar - SDP).

Sukobi zastupnika

Većina zastupnika koji su, usprkos snijegom zametenih cesta, došli u Sarajevo, očekivali su da će potvrđivanje novog Vijeća ministara biti samo formalnost. Da to i ne bude baš tako pobrinuli su se zastupnici oporbene Stranke za BiH koji su poveli oštru i cinizmom obilatu polemiku s liderom SDP-a i novim ministrom vanjskih poslova, Zlatkom Lagumdžijom. Beriz Belkić (SBiH) je spočitao novoj vladajućoj koaliciji da ne nudi ništa novo i da je okupljena oko pozicija, a ne oko programa. - Bojim se da će prethodni mandat biti spominjan po dobru, ako se ne dogodi kakvo čudo. Volio bih biti demantiran, kazao je Belkić.

Funkcioniranje države

Njegova stranačka kolegica, Azra Hadžiahmetović, cinično je zaključila kako novo Vijeće ministara “obiluje novim imenima“, pobrojavši uglavnom stare-nove članove državne vlade. Više puta im je replicirao Zlatko Lagumdžija, ustvrdivši kako je dobro što je SBiH “prvi put još od prije pada Berlinskog zida“ otišao u oporbu. - Niti na jedno mjesto u Vijeću ministara ne dolazi lošije rješenje od postojećeg. SBiH je čudo prirode koje, na sreću, odlazi u povijest. Vas dvoje (Belkić i Hadžiahmetović) ćete ostati upamćeni kao osobe koje su u ovom Parlamentu ubili pet godina obarajući travanjski paket ustavnih promjena. Da je taj paket usvojen sada bi mnoge stvari bile drukčije, kazao je Lagumdžija. Dopredsjedatelj Zastupničkog doma Božo Ljubić (HDZ 1990.) izrazio je zadovoljstvo hrvatskog bloka stranaka što je Vijeće ministara predloženo na principima na kojima BiH samo i može funkcionirati kao država. - To što država sada ne odražava te principe, poruka je svima da radimo na promjeni Ustava BiH, dodao je Ljubić.

Boljitak suzdržan

Uz stranke koje čine Vijeće ministara, za njegov izbor glasovao je i Zvonko Jurišić iz HSP-a BiH, objasnivši to željom da država konačno dobije vladu. Protiv su bila po dva zastupnika SBiH i SBB-a, te Vesna Krstović-Spremo (PDP), Nermin Purić (DNZ) i Niko Lozančić (HDZ BiH). Mladen Ivanković-Lijanović (Radom za boljitak) bio je suzdržan.

 

Bevanda: Ovo će biti godina Europske unije za BiH

Odmah nakon imenovanja Vijeće ministara održalo je neformalni polusatni sastanak na kojem je razgovarano o pitanjima vezanim uz primopredaju funkcija, lociranje problema u vezi s proračunom za prošlu i izradu proračuna za ovu godinu, kao i o globalnom fiskalnom okviru Bevanda se nakon toga obratio novinarima, ponovivši kako je zadovoljan sastavom novog Vijeća ministara BiH i da vjeruje kako postoji kod svih volja da Vijeće radi i djeluje kao tim. Istaknuo je da je BiH, uz sve što je ostalo da se riješi, na korak do aplikacije za status kandidata za prijem u Europsku uniju. - Siguran sam da će ovo biti godina Europske unije za BiH, kazao je predsjedatelj Vjekoslav Bevanda. Dosadašnji predsjedatelj Vijeća, a sada ministar financija i rizinice Nikola Špirić najavio je da će sljedećih dana raditi na rješavanju pitanja objave prošlogodišnjeg proračuna. - Pustite me da radim u petak, subotu i nedjelju. Onda ću vam priopćiti podatke o izvršenju proračuna za 2011. godinu. Nekome će se to dopasti, nekome neće. Netko će biti u pravu, a netko neće, ali se moraju odblokirati institucije, kazao je dosadašnji premijer i novi ministar financija i riznice Nikola Špirić.

 

Božo Ljubić (predsjednik HDZ 1990): Zadovoljan sam što je Vijeće imenovano na principima na kojima BiH može funkcionirati.

Zlatko Lagumdžija (predsjednik SDP-a BiH): Siguran sam da niti na jedno mjesto u Vijeću ministara ne dolazi lošije rješenje od dosadašnjeg.

Mladen Bosić (predsjednik SDS-a): Vijeća ministara ima kompetentne osobe i ako bude političke potpore, vjerujem u uspjeh.

Ključne riječi

Komentara 1

TT
ttolic
13:51 11.02.2012.

Mislim da će Špirić biti uteg,teški olovni uteg ovoj vladi.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?