uskoro susret?

Beogradska Politika: Nikolić očekuje poziv Ive Josipovića

tomislav nikolić
AFP/PIXSELL
02.09.2012.
u 10:31

Politikin izvor blizak državnom vrhu Srbije kaže kako Nikolić želi susret s Josipovićem "bilo kada i bilo gdje, ali nakon svih izjava iz Zagreba ne može očekivati da prvi uputi poziv Josipoviću".

– Iako je još jučer najavljivao kako do susreta s Nikolićem neće uskoro doći, hrvatski predsjednik Ivo Josipović sada izjavljuje kako je proces unaprijeđenja odnosa Zagreba i Beograda nezaustavljiv. Analitičari daju za pravo Josipoviću jer, kako kažu, da je odmah pozdravio Nikolićev izbor i otpočeo suradnju s njim, imao bi velikih problema tamošnjoj javnosti, koja je godinama slušala samo najgore priče o Nikoliću, objasniti svoj stav. Nove vjetrove iz Zagreba oni objašnjavaju i kao rezultat pritiska Bruxellesa koji je jako zainteresiran za mirnu situaciju u regiji – piše današnja beogradska Politika.

Politikin izvor blizak državnom vrhu Srbije kaže kako srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić želi susret s Josipovićem "bilo kada i bilo gdje, ali nakon svih izjava iz Zagreba ne može očekivati da prvi uputi poziv Josipoviću".

– Potrebno je da inicijativa dođe iz Zagreba. Malo je nezgodno predsjedniku koji je izabran na izborima koje je verificirao OEBS poručiti kako mora dokazati svoj demokratski kapacitet i očekivati da on bude oduševljen time - kaže izvor Politike dodajući kako u uredu predsjednika Nikolića još nisu zaboravili "da Nikolić nije pozvan na Croatia sumit u Dubrovniku, nego je poziv upućen bivšem predsjedniku Borisu Tadiću s kojim se hrvatski predsjednik Josipović tom prilikom i susreo".

Zagrebački politički analitičar Žarko Puhovski kaže kako je vjerovao da će hladni odnosi s Beogradom nakon izbora Nikolića potrajati samo nekoliko mjeseci i nakon toga nastaviti tamo gdje se stalo.

– Što su se stvari promijenile nabolje pomogle su dvije stvari. Kao što sam i očekivao, predsjednik Nikolić je propustio priliku povodom proslave Oluje oštro kritizirati Hrvatsku što je Tadić činio svake godine. I to ja nazivam blagodatima nečiste savjesti. Tadić je imao čistu savjest i zato je mogao kritizirati Hrvatsku, a Nikolić i Dačić nemaju i moraju šutjeti. A to, naravno, Hrvatskoj olakšava prelaženje preko nekih vrlo nespretnih izjava gospodina Nikolića. S druge strane, došlo je do sukoba unutar Hrvatske, gospodin Josipović se, između ostalog, više oslonio na gospodina Veljka Džakulu, kao predstavnika Srba, nego na Milorada Pupovca, jer ovaj živi u dobroj mjeri od svojih privilegiranih odnosa s Tadićem. Sada je vrijeme na Džakuli da koristi svoje odnose s Nikolićem - pojasnio je Puhovski.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?