proslava u vatikanu

Benedikt XVI. u 85. godini ušao u osmu godinu papinstva

papin rođendan
Silvije Tomašević
19.04.2012.
u 12:02

Kardinal Biffi 2005. godine, za vrijeme konklave, obećao je da će ispljuskati onoga tko mu stalno daje glas. Ispostavilo se da je to bio sadašnji papa Benedikt VI.

Benedikt XVI., izabran za 265. papu Rimske crkve 19. travnja 2005., ušao je u osmu godinu svoga pontifikata. Izabran je na najbrojnijoj konklavi u povijesti Crkve. Prije tri dana, 16. travnja, obilježio je svoj 85. rođendan. U Vatikanu je toga dana, bez obzira na papine zahtjeve da se njegov rođendan provede bez slavlja, ipak bilo svečanije u odnosu na prijašnje proslave rođendana. Naime, rijetko je koji papa na Petrovoj stolici doživio 85. rođendan. Posljednji papa sa 85 godina bio je Leon XIII., koji je svojih osam i pol desetljeća proslavio 1895., a papom je bio do 1903. godine. Dakle, Benedikt XVI. zaslužio je malo veću proslavu i u dvorani Clementini u Vatikanu je bilo oko 150 uzvanika, među kojima mnogo djece iz njegove Bavarske koja su izvela plesove te njemačke regije-države.

Dakako i dalje se uspoređuju dvojica papa: Benedikt XVI. i njegov prethodnik Ivan Pavao II. Uvjerenje je većine vjernika kako je Ivan Pavao II. bio bliskiji ljudima, a  možda je tako i  zbog brojnih kritika koje su upućene radu Benedikta XVI.

– Tko ga dobro poznaje, tko poznaje njegove tekstove i njegovu teologiju, pita se je li slika koju stvaraju mediji o Benediktu XVI. iskrivljena, poput neke vrste karikature – izjavio je papin osobni tajnik mons. Georg Gaenswein u razgovoru za katolički portal Korazym.org. Mons. Georg Gaenswein traži od glasila da "isprave, koliko je moguće, stvaranje iskrivljenih slika" o papi.

– Papa ne izgleda previše zabrinut zbog slike koju su o njemu stvorili neki mediji, koji ga oslikavaju kao hladnu i konzervativnu osobu – kazao je mons. Georg novinarki katoličkog portala Angeli Ambrogetti. Slika koja se o Josephu Ratzingeru stvorila još dok je bio kardinalom, pa zatim i kada je postao papom, sasvim je iskrivljena, drži mons. Georg. Njemački mediji, prema mišljenju Georga, počeli su stvarati takvu sliku o Ratzingeru još dok je bio minhenskim nadbiskupom i pročelnikom Kongregacije za nauk vjere, a zatim su to nastavili oni na engleskom jeziku, prije svega u Velikoj Britaniji, pa u Sjevernoj Americi. Djelomično su to činili i mediji na francuskome jeziku, pa na kraju i glasila u Italiji.

– Stvorena je gotovo karikatura od osobe i njegovih ideja – optužuje mons. Georg Gaenswein medije koji negativno pišu o Ratzingeru.

A katolički novinar i komentator religijskih zbivanja Francesco Grana sada je otkrio zanimljivost kako je jedan kardinal htio dati pljusku budućem papi tijekom konklave 2005. godine, na kojoj je izabran Ratzinger. Tada je bivši nadbiskup Bologne kardinal Giacomo Biffi na prvim glasovanjima za budućeg papu stalno dobivao po jedan glas.

– Ako otkrijem tko i dalje inzistira na tome da se mene izabere za papu, ispljuskat ću ga – povjerio se Biffi, koji nije želio dobiti ni jedan glas, a kamoli da bude izabran za papu, drugom kardinalu na konklavi. Taj kardinal začuđeno je pitao Biffija: Ali, eminencijo?.

– Da, dobro ste me razumjeli, jamčim da ću ga ispljuskati – ustrajao je Biffi.

– U tom slučaju, eminencijo, budući da je jasno koga ćemo izabrati za papu (već je bilo jasno da će Ratzinger postati papom op.a.), isto tako je jasno tko vam daje glas, morat ćete ispljuskati budućeg papu – kazao je kardinal začuđenom Biffiju, koji više ništa nije izustio. Dvije godine poslije Benedikt XVI. pozvao je Biffija da predvodi duhovne vježbe cijeloj rimskoj kuriji za vrijeme korizme.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije