crni fond hdz-a

Bandić i HDZ s najvećim rupama u troškovima

'30.11.2009., Split - Predsjednicki kandidat Milan Bandic ima dobar pogled na splitsku rivu s obliznjeg prozora Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL'
'Ivana Ivanovic/PIXSELL'
12.09.2011.
u 12:00

HDZ tvrdi da je 2007. u kampanji potrošio 24, no procjene govore o 50 milijuna kuna.

HDZ je u predizbornoj kampanji za Sabor u studenome 2007. godine, prema službenim podacima te stranke, potrošio 24 milijuna kuna. No neovisne procjene GONG-a i Transparency Internationala Hrvatska otkrile su tad da je vladajuća stranka u tu kampanju utukla čak 50 milijuna kuna!

Iskače iz paštete

I na predsjedničkim izborima 2004./2005. godine, na kojima se kao kandidatkinja HDZ-a natjecala sadašnja premijerka Jadranka Kosor, nisu se poklapali podaci o potrošenom novcu na kampanju koje je iznio HDZ i procjene neovisnih stručnjaka. Koliko je ta kampanja Jadranke Kosor bila raskošna najbolje je slikovito tad opisao njezin protukandidat Stipe Mesić kazavši da ga je strah i paštetu otvoriti jer bi iz nje mogla iskočiti Kosor.

Hrvatska je tad bila preplavljena plakatima HDZ-ove kandidatkinje, a na televizijama su se neprestano vrtjeli njezini predizborni spotovi. No, HDZ je ustvrdio da je u prvom krugu te kampanje potrošio samo 4,2 milijuna kuna, dok su marketinški stručnjaci procijenili da je tako bogata kampanja stajala najmanje 12 milijuna kuna! A to je trostruko više od HDZ-ova iznosa.

Iz isplatnica koje je bivša računovotkinja HDZ-a Branka Pavošević iskopala o trošenju stranačkog crnog fonda, upravo je najveći dio tog novca, 13 milijuna kuna, otišao na kampanje Jadranke Kosor za predsjedničke izbore 2004. i 2005. godine te parlamentarne izbore 2007. godine u I. izbornoj jedinici gdje se natjecala Kosor.

Osim HDZ-a koji je u svakoj svojoj izbornoj kampanji prikazivao troškove manjima nego što su, prema procjenama stručnjaka, doista bili, po netransparentnosti financiranja kampanja toj stranci je uz bok i Milan Bandić.

Problem nadzora

Troškovi njegove kampanje za predsjedničke izbore 2009. godine privukli su posebnu pažnju i medija i neovisnih stručnjaka također zbog goleme raskošnosti. Bandić je na kraju kampanje službeno ustvrdio da je potrošio na nju 15,2 milijuna kuna. Procjene stručnjaka i medija su pak govorile o 20 milijuna kuna.

Pri tome Bandić u svom izvještaju nakon izbora i od tih 13,4 milijuna kuna nije mogao objasniti porijeklo gotovo sedam milijuna kuna!

Dragan Zelić iz GONG-a kaže da je činjenica kada se gledaju kampanje u 2005. i 2007. godini da je HDZ trošio puno više nego što je to prikazivao u svojim financijskim izvještajima.

- Dok je bio stari Zakon o financiranju političkih stranaka na snazi nitko nije provjeravao podatke o troškovima koje su prikazivale stranke. Jedino su mediji i GONG upozoravali na razlike prikazanih i stvarnih troškova. Nitko nije reagirao na to i stranke su mogle raditi što su htjele - objašnjava Zelić.

Dodaje da je novim Zakonom i dalje otvoreno pitanje nadzora jer Državno izborno povjerenstvo nema kapaciteta za to.

Koliko je financiranje političkih stranaka u Hrvatskoj netransparentno pokazuju i podaci koje je prikupio GONG o njihovim prihodima iz nepoznatih izvora. Tako je HDZ od 2003. do 2009. godine u svojim financijskim izvještajima naveo da je dobio ukupno čak 56 milijuna kuna iz nepoznatih izvora!

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?