NOVE OPSTRUKCIJE

Autocesta u Hercegovini na početku, radovi za 3 godine

autoput u Irskoj
07.09.2011.
u 09:09

Krediti od dvije banke nastoje se preusmjeriti u Bosnu izmišljanjem problema od kulture do naselja u Hercegovini

Nanovo je bošnjačka politika pronašla način kako blokirati početak gradnje autoceste na koridoru Vc kroz Hercegovinu, no za razliku od ranijih slučajeva kada su ministri iz dva HDZ-a čak i napuštali zasjedanja Vlade, hrvatski platformaši su zarad dobrih odnosa ili nerazumijevanja samo podigli ruke za nacrt prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za FBiH autoceste na koridoru Vc, čime je upućen u parlamentarnu proceduru. Na sjednici na kojoj je utvrđena nova trasa koja bi se potpuno pomicala od do sada utvrđene, što znači zasigurno odgodu početka gradnje koja se može mjeriti godinama, nelegalni hrvatski ministri su se ponašali kao iz jedne anegdote iz Hrvatskog sabora kada se jedan od zastupnika jedini put javio za riječ kazavši: - Molim, zatvorite vrata, ovdje je propuh.

Bez stručnosti

Naime, kako drukčije objasniti da su jedinu zamjerku nelegalni hrvatski ministri pronašli u tome da južna spojna točka Mostara bude pomaknuta za nekoliko kilometara. Godine su potrošene pa čak i politička savezništva razvrgnuta radi potpunog ignoriranja Hercegovine koju treba izbrisati iz prometnih zemljovida i novac koji su osigurali Europska banka za obnovu i razvoj te Europska investicijska banka usmjeriti isključivo na područje Bosne. Naime, za iole upućenije u brzinu planiranja, provedbu istraživanja, izradu studija, raspisivanja natječaja, izbora izvođača, nadzora, jasno je da se ‘sporne’ dionice autoceste zasigurno ne mogu očekivati u mandatnome razdoblju ove vlasti. Budući je autocesta izmaknuta izvan opsega koji pokriva dosadašnja istraživanja, jasno je da će trebati provoditi nova i potrošiti mjeseca i nove milijune.

Sada problem Mostar

Uz to, i upravo nakon što je nelegalna Vlada usvojila nacrt dokumenta, već je tijekom javne rasprave u Mostaru praktično poručeno kako koridor sada neće moći proći u njegovom sjevernom dijelu. Očito se radi o koordiniranoj akciji dijela bošnjačke politike koja stalnim opstrukcijama nastoji Hercegovinu prometno izolirati i osiromašiti, a novac EBRD-a i EIB-a gurnuti u Bosnu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?