EUROPSLKA LIGA

Austrija - momčad slavne prošlosti, ali ne i bauk

siroki
Tomislav Milićević
11.07.2010.
u 15:55

Treneri Ivo Ištuk i Mario Bazina o Austrijancima znaju sve, čini se i malo više od toga

Svaka priča o Austriji, protivniku Širokoga Brijega u drugom pretkolu Europske lige, bila je zabranjena na Pecari sve do završetka uzvrata s Olimpijom. E, sad se o Austriji može pričati do mile volje, i “uritko i ugusto”, i kako god se poželi. Zna se da o sljedećem protivniku podatke u malom prstu ima pomoćni trener Mario Bazina, jer je do prije godinu dana bio igrač slavnog bečkog kluba, ali čini se kako s još više podataka o Austriji raspolaž prvi trener Ivo Ištuk. Naime, Ištuk je trenersko stažiriranje obavio baš u ovom klubu, a za “maturalni rad” čak napisao knjigu o Austriji, jedva mrvicu tanju od telefonskog imenika! Koliko će ovo pomoći Ištuku i njegovoj momčadi, tek ćemo vidjeti, ali špijuni Austrije Marko Schafer i Mathias Liptay, koji su gledali utakmicu na Pecari, te trener Karl Daxbacher koji priprema momčad igranjem prijateljskih utakmica, sigurno će susret protiv Širokobriježana u četvrtak (18 sati pred praznim tribinama stadiona Franz Horr) dočekati s puno opreza.

Oprez

Oprezni će biti i momci s Pecare. Od njih se ne očekuje tek odrađivanje posla, jer nakon godina stjecanja iskustva, pristaše kluba s Pecare očekuju iskorak - prolaz preko nekog jakog protivnika. A Austrija je baš takva, po snazi slična Sturmu, s kojim je Široki Brijeg igrao prošle godine i tijesno ispao (1:2, 1:1). Pri svemu treba zaboraviti da je Austrija klub bogate povijesti i tradicije, s čak 201 europskom utakmicom u 39 godina igranja u svim mogućim Uefinim natjecanjima od 1960. godine (64 pobjede, 44 neodlučene utakmice i 83 poraza). Rezultati Austrijanaca u ovom razdoblju su “šareni”. Znali su izbaciti i takve protivnike kao Barcelona, Steaua, Levski, Borusija (M), Hajduk, Dinamo (M), Inter, Ajax, Galatasaraj, Panathinaikos, CSKA (S) i Šahtar, ali i ispadati od anonimnih momčadi. Austrija je utemeljena davne 1911. godine. Bila je 23 puta državni prvak, 27 puta pobjednik kupa, 6 puta Superkupa...

Bogata povijest

Dva je puta osvojila Mitrop kupa prije 2. svjetskog rata (pandan današnjoj Ligi prvaka). Boje kluba branili su brojni reprezentativci Austrije i drugih zemalja (Ocwirk, Prohaska, Sionko, Didulica, Polster, Papac, Vastić, Ivanauskas Koncilia, Schachner, Djalminha,). Impresivna je i lista trenera (Koncila, Polster, Daum, Haan, Hrubesch, Verdenik, te Joakim Low, sadašnji njemački izbornik. Od sadašnjih igrača spomenimo Safara, Aćimovića, Hlinku, Lipnju, Schumachera, Linza, Baumgartlinera, Junuzovića, Norišeha, Troyanskog, Stankovića, Tiffnera... Navodno prva zvijezda kluba Aćimović neće zbog ozljede neće igrati:

-Malo znači što neće igrati, jer i bez njega Austrija je dobila osam uzastopnih pripremnih susreta, kaže Ivo Ištuk.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije