Svjetski dan astme

Astma je bolest koja se sve više širi u BiH, važna je prevencija

Astma
VL FOTO
09.05.2012.
u 10:15

Astma je bolest koja se sve više širi u BiH, važna je prevencija

Na Španjolskom trgu jučer je održana javna spirometrija i ostale prateće aktivnosti kojima se ukazivalo građanima Mostara na opasnosti i učestalost pojave astme. Cilj obilježavanja Svjetskog dana astme jest podizanje svijesti o važnosti ranog otkrivanja, liječenja i dobre kontrole astme te, između ostaloga, potaknuti državne institucije, zdravstvene ustanove i zdravstvene djelatnike u unaprijeđenju kontrole astme i smanjenja broja hospitalizacija za 50 posto do 2015. godine.

Svjetski dan astme se ove godine u svijetu obilježava 1. svibnja pod motom “Vi možete kontrolirati svoju astmu”, a javna spirometrija je jedna od aktivnosti koje svake godine organizira GINA - Globalna inicijativa za astmu. GINA je pokrenuta 1993. godine kako bi se u suradnji sa zdravstvenim djelatnicima u oblasti javnog zdravstva širom svijeta zajamčili ujednačeni terapeutski pristupi astmi. Svjetski dan astme se obilježava svakog prvog utorka u mjesecu svibnju, u razdoblju proljeća kada bolest ima intenzivniju aktivnost, te je to pravo vrijeme da se široj populaciji skrene pozornost na njezinu sve veću učestalost u Bosni i Hercegovini

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?