Put prema EU: Državna i entitetske vlade kreću s realizacijom dogovorenih reformi

Građani će osjetiti učinak reformi u BiH do kraja godine

Foto: VL FOTO
Građani će osjetiti učinak reformi u BiH do kraja godine
30.07.2015.
u 11:33
Slijedi stroga kontrola novog zapošljavanja, manji troškovi rada, javne potrošnje...
Pogledaj originalni članak

Od početka ove godine proizvodnja mesa u BiH povećana je za 72 posto, izvoz mesa veći je za 52 posto, industrijska proizvodnja porasla je za 7,9, a izvoz za 2,7 posto, dok je istodobno uvoz manji za 0,7 posto. Ovo su samo neki od pokazatelja koje predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić ubraja u rezultate rada državne vlade u prvih 100 dana mandata.

Rezultati rada

Zadovoljstvo radom Vijeća ministara Zvizdić iskazuje i zbog činjenice što je broj zaposlenih veći za 1,7 posto. Nije nevažno i što je izbjegnuta crna lista Moneyvala i što je Agencija za ocjenu kreditnog rejtinga Standard & Poor’s potvrdila Bosni i Hercegovini suvereni kreditni rejting B sa stabilnim izgledima. Napredak je ostvaren i u pogledu europskih integracija jer je za prva tri mjeseca Vijeće ministara usvojilo više od 30 dokumenata čije se donošenje i provedba redovito prate, a sad su usklađeni  s odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Pet zakona i tri strategije su također rezultat rada aktualnog Vijeća ministara u prvih 100 dana. Konačno je usuglašena i Reformska agenda za BiH u razdoblju od 2015. do 2018. godine.

- To nam donosi strogu kontrolu novog zapošljavanja, smanjenje javne potrošnje, poboljšanje poslovne klime, bržu i učinkovitiju registraciju novih poduzeća, smanjenje troškova rada, borbu protiv sive ekonomije, te socijalnu zaštitu temeljenu na potrebama, a ne na stečenim pravima, kazao je Zvizdić. On je uvjeren da će u slučaju pozitivnog zalaganja i drugih razina vlasti, BiH 2017. steći kandidacijski status za članstvo u EU. Na planu regionalne suradnje rađeno je na boljim kontaktima unutar zapadnog Balkana, između ostalog, održana su dva susreta s premijerima iz regije i dogovarana je bolja prometna povezanost.

Reformski koraci

Učinke dosadašnjih reformskih koraka Vijeća ministara građani bi mogli osjetiti već u zadnjem tromjesečju godine, pod uvjetom da predano rade i sve ostale razine vlasti. Kako bi se to i postiglo, u oblasti javnih financija Zvizdić je najavio smanjenje javne potrošnje i strogu kontrolu zapošljavanja u javnom sektoru. - Reforma javne uprave mora se provesti, a bit će usvojeni slični zakoni o državnim službenicima i u FBiH i RS, rekli su jučer premijeri Fadil Novalić i Željka Cvijanović. Novalić je precizirao da će biti stavljen moratorij na novo zapošljavanje u javnoj upravi. I Cvijanović je istaknula kako reforma podrazumijeva da nema “gomilanja” administracije i da će se ograničiti fond plaća, što onemogućava novo zapošljavanje.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.