mnogi ih piju

Znate li što je bolje piti - jogurt ili kefir? Donosimo njihove razlike i prednosti

Foto: Shutterstock
Znate li što je bolje piti - jogurt ili kefir? Donosimo njihove razlike i prednosti
10.04.2025.
u 08:08
Jogurt i kefir povoljno djeluju na probavu i zdravlje crijeva, no kefir ima snažnije probiotičko djelovanje zbog većeg broja korisnih mikroorganizama.
Pogledaj originalni članak

Jogurt i kefir omiljeni su fermentirani mliječni proizvodi koji se već stoljećima koriste zbog svojih blagotvornih učinaka na zdravlje. Osim što su osvježavajući i ukusni, bogati su probioticima koji podržavaju probavu i imunitet. Sve više ljudi ih uključuje u svakodnevnu prehranu – bilo kao doručak, međuobrok ili laganu večeru.

Dakako, koliko god nam se činili sličnima, istina je da postoje razlike koje utječu na to kome se preporučuje jedan, a kome drugi proizvod, a benefiti koje donose nisu isti te prema svojim potrebama možete odabrati jesu li za vas oba proizvoda ili samo jedan.

Da bi se razjasnile sve nedoumice, razgovarali smo s nutricionisticom i dijetetičarkom Tanjom Olajdžijom, a u nastavku pročitajte sve razlike, prednosti i savjete za konzumaciju jogurta i kefira koje je podijelila s nama, donosi Zadovoljna.hr.

Koje su osnovne razlike u sastavu?

Jogurt i kefir fermentirani su mliječni proizvodi koji se razlikuju po mikroorganizmima, nutritivnim vrijednostima i učinku na zdravlje. Energetska vrijednost ovisi o udjelu mliječne masti, dok proteina u prosjeku ima 3 – 5 g na 100 g, s tim da grčki jogurt može imati i više od 10 g. Kefir sadrži nešto manje ugljikohidrata (3 – 6 g) zbog fermentacije.

Jogurt se proizvodi s pomoću bakterija Lactobacillus delbrueckii i Streptococcus thermophilus, koje razgrađuju laktozu u mliječnu kiselinu. Kefir sadrži širi spektar bakterija i kvasaca, uključujući i Acetobacter i Saccharomyces, što ga čini bogatijim probioticima.

Kome se preporučuje jogurt, a kome kefir?

Kefir sadrži više probiotičkih sojeva, uključujući kvasce, pa je odličan za osobe s narušenom crijevnom florom, nakon antibiotika ili kod sindroma iritabilnog crijeva. Zbog enzima koji razgrađuju laktozu pogodniji je i za osobe s blagom netolerancijom. Njegov sastav može pomoći kod upalnih bolesti crijeva, gljivičnih infekcija i slabog imuniteta.

Jogurt, s druge strane, ima blaži probiotski učinak i bolje odgovara osobama s osjetljivim želucem, refluksom ili gastritisom. Jogurt je također sigurniji izbor za djecu i trudnice.

Jogurt i kefir povoljno djeluju na probavu i zdravlje crijeva, no kefir ima snažnije probiotičko djelovanje zbog većeg broja korisnih mikroorganizama.

Oba proizvoda kao blagodat za probavu

Jogurt poboljšava probavu laktoze, potiče rad crijeva, održava ravnotežu mikrobiote i može ublažiti proljev uzrokovan antibioticima.

Kefir dodatno jača crijevnu mikrobiotu, sadrži kvasce i više sojeva bakterija učinkovitih protiv štetnih mikroorganizama poput Helicobacter pylori i E. coli.

Jogurt i kefir mogu smanjiti nadutost i plinove balansiranjem crijevne flore, dok kefir dodatno pomaže probavi, omekšava stolicu i ublažava zatvor. Također može ublažiti proljev izazvan antibioticima i olakšati razgradnju složenih ugljikohidrata.

Koliko jogurta, a koliko kefira piti dnevno?

Za opće zdravlje i ravnotežu crijevne flore preporučuje se 150 – 250 ml dnevno. Kod probavnih smetnji, oslabljenog imuniteta ili nakon antibiotika kefir se može uzimati u količini do 300 ml, a jogurt do 250 g dnevno.

Sportaši i osobe koje žele više proteina mogu konzumirati 250 – 300 g grčkog jogurta.

Početnicima i osobama s osjetljivim želucem savjetuje se započeti s manjim količinama (50 –100 ml kefira ili 100 g jogurta) i postupno ih povećavati. Kod težih probavnih problema ili kandidijaze kefir treba uvoditi postupno, uz praćenje reakcije organizma.

Kada ih konzumirati?

Kefir i jogurt najbolje je konzumirati uz obrok ili kao užinu jer tako blaže djeluju na želudac i poboljšavaju probavu. Ujutro na prazan želudac ili navečer prije spavanja mogu imati dodatne koristi, ali osjetljivim osobama mogu izazvati nelagodu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.