izbjegnite skok šećera

Savjeti nutricionistice: 'Ovih 5 zamjena napravite za zdraviji doručak'

Foto: Shutterstock
Savjeti nutricionistice: 'Ovih 5 zamjena napravite za zdraviji doručak'
25.06.2025.
u 09:45
"Najveća greška koju vidim da ljudi rade je odabir doručka bogatog ugljikohidratima", rekla je stručnjakinja
Pogledaj originalni članak

Male promjene u načinu pripreme i odabiru namirnica mogu imati velik utjecaj na naše zdravlje. Umjesto drastičnih dijeta, često je dovoljno napraviti nekoliko jednostavnih zamjena da bi obroci postali nutritivno bogatiji, zasitniji i dugoročno bolji za naše tijelo. Takvi mali koraci mogu pomoći u održavanju energije tijekom dana, boljoj probavi i općem osjećaju vitalnosti.

Nutricionistica Nichola Ludlam-Raine podijelila je kako započeti dan na najbolji mogući način. Otkrila je neke nesretne istine o omiljenim jutarnjim obrocima i istaknula neke od najgorih namirnica za početak dana. Bijeli tost premazan čokoladnim namazom kritiziran je zbog toga što je pun ugljikohidrata, a siromašan vlaknima, bjelančevinama i biljnim raznolikostima, pri čemu su sami namazi opisani kao samo šećer i ulje, piše Daily Express.

Loše vijesti stižu i za ljubitelje žitarica i slanine jer se pokazalo da zdjelica prerađenih žitarica može sadržavati i do 14 žličica šećera, dok sendvič sa slaninom sadrži oko 16 grama masti. "Najveća greška koju vidim da ljudi rade je odabir doručka bogatog ugljikohidratima koji nema vlakana, proteina i biljne raznolikosti, što je, na primjer, bijeli kruh s maslacem ili čokoladnom namazom i to je to", objasnila je Nichola.

Nichola je dodala da ne postoji univerzalni "savršeni" doručak, ali općenito su lošiji izbori oni s visokim udjelom dodanih šećera i niskim udjelom vlakana. Međutim, Nichola je poručila da ne morate potpuno izbaciti te namirnice, već je predložila manje, lako izvedive prilagodbe.

Savjetovala je da se prebacite na kruh od kiselog tijesta ili integralnog brašna koji nudi više vlakana, proteina i ima niži GI te se njegova energija sporije oslobađa. Dodajte maslac od orašastih plodova na tost za zdrave masti i proteine ​​te se odlučite za voćni namaz ili pekmez s nižim udjelom šećera i većim udjelom voća. Zamijenite pržene svinjske kobasice nemasnijim, pečenim proteinima poput pilećih ili purećih kobasica, ili čak jaja, te dodajte pečene rajčice, gljive i pirjani špinat.

Predložila je i da kuhajte s minimalno dodane masnoće i da izbjegavate pretjerano zaslađivanje zobenih kaša šećerom i sirupima, te da birate džemove ili voćne namaze s većim udjelom voća. U zobenu kašu dodajte maslac od orašastih plodova ili kašu posipajte sjemenkama da biste unijeli zdrave masnoće i dodatne biljne nutrijente. Za jednostavno poboljšanje prehrane, savjetovala je da pri ruci imate "staklenku raznolikosti", odnosno mješavinu različitih sjemenki koju možete posipati po tostu, jogurtu ili kaši.

Nichola je objasnila da te male promjene mogu pomoći u izbjegavanju naglih oscilacija razine šećera u krvi koje često dovode do umora, razdražljivosti i brzog povratka gladi. "Idealno bi bilo da si uzmemo vremena za pravilno žvakanje i izbjegnemo jedenje u hodu jer prebrzo konzumiranje hrane može narušiti probavu i dovesti do osjećaja tromosti ili prejedanja, budući da tijelu treba vremena da registrira sitost", rekla je.

Dodala je da, gdje god je to moguće, nastojte sjesti i jesti svjesno, čak i ako je to samo nekoliko minuta. "Ako ste u žurbi, pripremite jednostavnu kutiju za doručak s orašastim plodovima, sjemenkama i suhim voćem koju možete pojesti tijekom užurbanog jutra", predložila je.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.