vrijeme kada se pravi puno kolača

Šape s orasima po starinskom receptu: Neponovljiv okus koji nas vraća u djetinjstvo

Foto: Recepttura
Šape s orasima po starinskom receptu: Neponovljiv okus koji nas vraća u djetinjstvo
15.12.2025.
u 19:52
Šape po ovom provjerenom tradicionalnom receptu uvijek ispadnu savršeno, baš onako kako su ih pravile naše mame i bake.
Pogledaj originalni članak

Stiglo je vrijeme u godini kada se pravi puno ukusnih kolačića, a jedan od onih koji se najradije peku su fine šape s orasima. Mnogima je ovo omiljeni božićni kolačić.  Ako sve napravite držeći se ovog recepta šape se prave jednostavno i bez problema, te još lakše vade iz kalupa bez obzira kakav on bio, piše Recepttura.

Šape s orasima – savršeni božićni kolačić

Samo tijesto vrlo je podatno za oblikovanje, a kalupi koje sam koristila iako različitih oblika, otprilike su slične veličine. Ono na što trebate paziti je vrijeme pečenja, jer petnaest minuta koje sam navela dolje u postupku može biti malo više ili malo manje, ovisno o vrsti kalupa, ali i samoj pećnici. Na to ćete trebati malo više paziti prvi put, a jednom kada isprobate kalupe u svojoj pećnici znat ćete točno koje su vrijednosti za optimalno pečenje.

Ovako napravljene šape imaju neponovljiv okus koji uvijek vraća sjećanja na kolačiće koje smo voljeli u djetinjstvu. Ako ih spremite u dobro zatvorene limene kutije mogu bez problema stajati koji tjedan. Zato predlažem da ih napravite nešto ranije i tako si osigurate si više vremena uoči predbožićne groznice.

Sve detalje kako se prave ove fine šape s orasima pogledajte i u novom videu:

Šape s orasima

Šape po ovom provjerenom tradicionalnom receptu uvijek ispadnu savršeno, baš onako kako su ih pravile naše mame i bake.

Sastojci

  • 450 g glatkog brašna
  • 250 g mljevenih oraha
  • ½ vrećice praška za pecivo
  • 250 g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećer
  • 1 jaje
  • 240 g svinjske masti sobne temperature
  • 2 žlice meda

Za ukrašavanje:

  • šećer u prahu

Upute

  • U veću posudu staviti brašno, prašak za pecivo, šećer, orahe i vanilin šećer.

  • Dobro izmiješati te sastojke.

  • Zatim u njima napraviti rupu te u nju ubaciti svinjsku mast, med i jaje.

  • Ručno umijesiti glatko tijesto.

  • Tijesto zamotati u prozirnu foliju te staviti na hlađenje u frižider na sat vremena.

  • Modle za šape namastiti s mašću te ih uroniti u brašno.

  • Na taj način se brašno zadrži samo na namašćenim dijelovima modli.

  • Izvaditi tijesto iz frižidera, uzimati male komadiće tijesta i puniti modle.

  • Na kraju lagano pritisnuti tijesto kako bi otisak modle bio izrazitiji.

  • Paziti da se modle s tijestom ne napune do vrha jer će zbog praška za pecivo tijesto narasti tijekom pečenja i onda će vađenje iz modli biti puno teže.

  • Šape se peku u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 15 minuta.

  • Gotove šape izvaditi iz pećnice te pustiti da se modle ohlade toliko da se mogu držati u rukama.

  • Tek tada vaditi kolačiće iz modli okretanjem i lupanjem o tvrdu podlogu.

  • Šape se prije uvaljavanja u šećer u prahu moraju ohladiti da se šećer na njima dok su vruće ili tople ne bi otopio.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.