Koji su vaši najdraži božićni kolači? Uz medenjake, linzere, vanilin kiflice, londonere i krešente, mnogi će od nas na popis staviti i raspucance. Mali kolačići ugodni su oku, prhki i ukusni, a priprema je zaista jednostavna, piše Zadovoljna.hr.
Kako biste raspucance obojili bojama Božića, u klasičnu smjesu stavite žlicu jestive crvene boje. Tako ćete dobiti oku ugodne i baš posebne keksiće koji će uljepšati blagdanski stol. Red velvet raspucanci kombinacija su poznate američke torte s crvenim biskvitom i tradicionalnih božićnih kolača. Ako vam se svidjela ova kreativna ideja, u nastavku možete pronaći recept.
Red velvet raspucanci - sastojci:
2 jaja
200 g šećera
150 g rastopljenog maslaca
1 vanilin šećer ili jedna žlica ekstrakta vanilije
1 žlica crvene jestive boje
300 g glatkog brašna
korica jednog limuna
prstohvat soli
pola praška za pecivo i vrh žličice sode
šećer u prahu
Red velvet raspucanci - priprema:
1. Pomiješajte brašno, prašak, sodu i prstohvat soli. U drugoj zdjeli pjenasto umutite maslac i šećer pa dodajte jaja, najbolje jedno po jedno. Mokroj smjesi dodajte koricu limuna, vaniliju i crvenu boju. Ako boja nije kvalitetna, trebat će vam više od jedne žlice za jarku crvenu boju.
2. Pomiješajte suhe i mokre sastojke u kompaktnu smjesu pa je stavite u hladnjak na najmanje dva sata.
3. Izvadite smjesu i oblikujte kuglice veličine oraha. Svaku kuglicu uvaljajte u šećer u prahu i stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Napravite razmak između kuglica kako se ne bi zalijepile pri pečenju.
4. Pecite 10 minuta na 180 stupnjeva.
5. Neka se ohlade u plehu prije nego što ih prebacite u kakvu dekorativnu božićnu zdjelu.