Linzer-pita

Favorit ovog Božića, priprema traje samo 15 minuta

Zadovoljna.hr
09.12.2025.
u 08:45

Nazvani prema austrijskom gradu Linzu, smještenom uz Dunav i poznatom po bogatoj kulturnoj i glazbenoj tradiciji, ti keksi danas su nezaobilazan dio blagdanskog repertoara

Slažemo se - blagdanski stol kao da nije potpun bez linzera. Ti prhki, nježno aromatični keksići jedni su od najstarijih europskih slastica koje su se zahvaljujući svojoj jednostavnosti i savršenom spoju prhkog tijesta i voćnog pekmeza održale sve do danas. I ne čudi: linzeri su utjelovljenje topline doma i mirisa Božića.

Nazvani prema austrijskom gradu Linzu, smještenom uz Dunav i poznatom po bogatoj kulturnoj i glazbenoj tradiciji, ti keksi danas su nezaobilazan dio blagdanskog repertoara, piše Zadovoljna.hr. Prhko tijesto i omiljeni pekmez odmah nas vraćaju u djetinjstvo, a posebno je zanimljivo da su linzeri u današnjem obliku nastali sasvim slučajno - kao nusproizvod recepta za tortu. Naime, Linzertorte, slastica iz 1653. godine, bila je prhka pita punjena pekmezom od crnog ribiza, a upravo je ona inspirirala i naš ovogodišnji blagdanski eksperiment. Umjesto klasičnih linzera odlučili smo pripremiti njihovu najjednostavniju varijantu: linzere u obliku pite.

Linzer-pita

Sastojci:

Za tijesto:
350 g glatkog brašna
250 g maslaca
100 g šećera
2 vanilin šećera
1 jaje
Dodatno:
pekmez ili marmelada (mi smo koristili pekmez od brusnice)
šećer u prahu

Priprema:

1. Pobrinite se da su vam svi sastojci hladni, po mogućnosti i brašno. Od brašna, maslaca, šećera i jaja ručno umijesite tijesto. Podijelite ga u dva dijela.
2. Zamotajte ga u prozirnu foliju i pustite da se jedan sat hladi u hladnjaku. Nakon toga razvaljate oba dijela u kvadratni oblik. Prvi dio prebacite u pleh, površinu bockajte vilicom. Preko cijelog donjeg dijela obilno stavite pekmez. Drugi dio tijesta izrežite na trake i dijagonalno složite preko pekmeza.
3. Pecite oko 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, odnosno dok trakice od tijesta ne porumene. Kad se ohladi, pospite šećerom u prahu i narežite na prutiće.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja