Slažemo se - blagdanski stol kao da nije potpun bez linzera. Ti prhki, nježno aromatični keksići jedni su od najstarijih europskih slastica koje su se zahvaljujući svojoj jednostavnosti i savršenom spoju prhkog tijesta i voćnog pekmeza održale sve do danas. I ne čudi: linzeri su utjelovljenje topline doma i mirisa Božića.
Nazvani prema austrijskom gradu Linzu, smještenom uz Dunav i poznatom po bogatoj kulturnoj i glazbenoj tradiciji, ti keksi danas su nezaobilazan dio blagdanskog repertoara, piše Zadovoljna.hr. Prhko tijesto i omiljeni pekmez odmah nas vraćaju u djetinjstvo, a posebno je zanimljivo da su linzeri u današnjem obliku nastali sasvim slučajno - kao nusproizvod recepta za tortu. Naime, Linzertorte, slastica iz 1653. godine, bila je prhka pita punjena pekmezom od crnog ribiza, a upravo je ona inspirirala i naš ovogodišnji blagdanski eksperiment. Umjesto klasičnih linzera odlučili smo pripremiti njihovu najjednostavniju varijantu: linzere u obliku pite.
Linzer-pita
Sastojci:
Za tijesto:
350 g glatkog brašna
250 g maslaca
100 g šećera
2 vanilin šećera
1 jaje
Dodatno:
pekmez ili marmelada (mi smo koristili pekmez od brusnice)
šećer u prahu
Priprema:
1. Pobrinite se da su vam svi sastojci hladni, po mogućnosti i brašno. Od brašna, maslaca, šećera i jaja ručno umijesite tijesto. Podijelite ga u dva dijela.
2. Zamotajte ga u prozirnu foliju i pustite da se jedan sat hladi u hladnjaku. Nakon toga razvaljate oba dijela u kvadratni oblik. Prvi dio prebacite u pleh, površinu bockajte vilicom. Preko cijelog donjeg dijela obilno stavite pekmez. Drugi dio tijesta izrežite na trake i dijagonalno složite preko pekmeza.
3. Pecite oko 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, odnosno dok trakice od tijesta ne porumene. Kad se ohladi, pospite šećerom u prahu i narežite na prutiće.