Ako tražite brz, efektan i neodoljivo čokoladan desert bez pečenja, omiljena lješnjak gnijezda pravi su izbor. Čokoladna baza s mljevenim keksima i lješnjacima, uvaljana u hrskave orašaste komadiće i punjena bogatim čokoladnim namazom, idealna su slastica za blagdanski stol – ali i za svaku priliku kad vam se jede nešto slatko i domaće, piše Zadovoljna.hr.
Lješnjak gnijezda - sastojci:
150 g maslaca
100 g tamne čokolade
150 g šećera
250 g mljevenog petit keksa
150 g mljevenih lješnjaka
200 ml vode
nekoliko kapi arome vanilije
punjenje:
čokoladni namaz
dodatno:
mljeveni lješnjaci
Lješnjak gnijezda - priprema:
1. U manjem loncu, na laganoj vatri, zagrijavajte vodu sa šećerom, maslacem i tamnom čokoladom. Miješajte dok se svi sastojci ne otope i ne povežu u glatku smjesu.
2. Maknite lonac s vatre pa u toplu smjesu umiješajte mljevene lješnjake i mljeveni petit keks. Dodajte aromu vanilije (ili neku drugu po želji) i dobro sjedinite.
3. Smjesu ostavite da se ohladi toliko da se može oblikovati rukama.
4. Od ohlađene smjese oblikujte kuglice veličine oraha, a zatim ih uvaljajte u krupnije mljevene lješnjake.
5. Svakoj kuglici prstom ili drškom kuhače napravite udubljenje u sredini – oblik gnijezda.
6. S pomoću slastičarske vrećice u svako udubljenje istisnite čokoladni namaz.
7. Gotova gnijezda složite na tanjur i ostavite na hladnom da se dodatno stegnu.