HERC ISKRICE

Sve je vruće i vruće na prostoru Balkana iako vjetrovi pušu sa svih strana

Sve je vruće i vruće na prostoru Balkana iako vjetrovi pušu sa svih strana
26.06.2017.
u 07:00
Pogledaj originalni članak

Nakon klimatskog ljeta stiglo je i ono kalendarsko. Temperature su sve više i više, a političko ozračje još je i vruće. Sve je vruće i vruće na prostoru Balkana iako vjetrovi pušu sa svih strana. Očekuje se osvježenja sa Zapada, ali politička atmosfera zagrijava se s istočne i jugoistočne strane. U Americi su ljetni hit jednodijelni kupaći kostimi s otisnutim likom Donalda Trumpa. Mnogi se na Balkanu nadaju da bi taj lik mogao pomoći u tome da Balkan ne odnese gaće na štapu. Pa se aktualizira razgovor ugodni između građanina Kosova i Španjolca, pripadnika KFOR-a, na odlasku. Građanin Kosova počne grliti i ljubiti Španjolca, a ovaj ga upita:

- Zašto me ljubite, mi Španjolci još nismo priznali Kosovo?

- Ma, nema veze, ali vi Španjolci prvi ste otkrili Ameriku – objasni mu.

U Crnoj Gori, novoj članici NATO-a, vic o eventualnom ratu između Crnogoraca i Amerike stvar je prošlosti. Jedan je Crnogorac bio smislio pakleni plan o tome kako Crna Gora može postati jedna od najrazvijenijih država na svijetu:

- Treba samo najaviti rat SAD-u. Njemačka i Japan ratovali su protiv Amerike, izgubili su rat, ali su potom postali najrazvijenije države na svijetu.

- A tko nam jamči da ćemo izgubiti rat? - upita ga drugi Crnogorac.

Nadamo se da ni jedna država na Balkanu neće najaviti rat Americi, makar i po cijenu gospodarskog zaostajanja za Njemačkom i Japanom. Puno toga rečeno je na inauguracijskoj fešti novog srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, a još više toga je prešućeno. Neki su rekli kako bi okupljanje u Dubrovniku trebalo puno toga pozlatiti. Riječi im se pozlatile i tako zasjenile riječi koje stižu preko Velike bare. Američki senator Ben Cardin uznemirio je duhove na Balkanu riječima koje je izrekao tijekom senatorske rasprave o formiranju američkog Fonda za suzbijanje ruskog utjecaja. Cardin je iskazao bojazan da bi u nekoliko država na Balkanu moglo doći do erupcije nasilja te da ga brinu tenzije između nekih balkanskih država, naglasivši kako je potreban stalni rad na izgradnji i jačanju demokracije te poštivanju ljudskih prava. Senatorove poruke pozdravili su i oni koji se protive jednakopravnosti naroda, koji i dalje stoje na čvrstom stajalištu da bh. Hrvatima drugi trebaju birati političke predstavnike. Cardin je kazao kako će SAD podržati nastojanja europskih država da se odupru utjecaju Moskve. No, Putin ima drugu priču, a Erdoğan i pričuvu. Washington, Bruxelles, Moskva, Ankara i još ponetko mogli bi malo ozbiljnije popričati i o daytonskoj BiH. Nastavnik povijesti pitao je učenika:

- Gdje je potpisan Daytonski sporazum?

- Na dnu sporazuma – odgovorio je klinac.

Taj sporazum dodirnuo je dno i to zahvaljujući njegovim izmjenama i dopunama, od kojih je 95% na štetu Hrvata. Krajnje je vrijeme da se ozbiljno sjedne za okrugli stol i izračuna kvadraturu bh. trokuta te da se BiH uredi tako da bude prihvatljiva, mila i draga trima konstitutivnim narodima i svim njezinim građanima. Kako bi se konačno mogao napisati tekst himne BiH, kojoj nitko neće zviždati, a da to ne bude onako kako je predložio jedan bh. građanin: - Tamo daleko Sejdefu majka buđaše: Ustani, bane Jelačiću!

Dayton je pokazao da BiH ne može funkcionirati na načelu braka (iz nečijeg) računa. Valja računati s tim da je poznato to da je brak iz računa zajednica ljudi koji nikada ne mogu računati jedno na drugo. Sad je možda pravo vrijeme za zdrave političke snage, valjda će one bolesne konačno jednom krenuti na - odmor! Udaranja u stare bubnjeve probila su bubne opne, vrijeme je za novi zvuk. Klinac je na satovima glazbenog odgoja čuo za glazbeni instrument ukulele, ali nije najbolje upamtio njegov naziv. Nastavnica glazbenog odgoja upita učenika:

- Koje narodne glazbene instrumente u BiH poznaješ?

- Gusle, diple, šargija i kuku lele – odgovori klinac.

A Celzijus (Nives) na ovoj pripeci u vrućim hlačicama pjeva pjesmu “Kukulele”, a u instrumentalnu pratnju dobro bi se uklopio ukulele. Zvučalo bi po naški, a svjetski!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.