Sele se

Amerikanci nakon 67 godina povlače dio trupa s Okinawe

američki marinci
AFP/PIXSELL
27.04.2012.
u 07:44

Američka vojska prisutna je u Japanu od završetka Drugog svjetskog rata, točnije od 1945. godine

Sjedinjene Američke Države povući će s japanskog otoka Okinawe oko 9000 svojih marinaca i razmjestit će ih izvan Japana, piše u dogovoru koji su obje strane usuglasile prilikom posjeta japanskog premijera Yoshihika Node Washingtonu.

Kako piše BBC, oko 10.000 američkih vojnika i dalje će ostati na Okinawi jer još uvijek nije dogovorena lokacija za premještanje američke zračne baze Futenma. Lokalno stanovništvo najviše se dosad žalilo upravo na tu bazu i ponašanje njezinih vojnika prema stanovnicima. Prema posljednjem sporazumu baza bi se uskoro trebala preseliti nešto sjevernije, u već postojeći Camp Schwab, gdje je rijetka naseljenost.

Američka vojska prisutna je u Japanu od završetka Drugoga svjetskog rata, točnije od 1945. godine kada su američki vojnici nakon velike bitke, u kojoj je poginulo više od 100.000 ljudi, zauzeli Okinawu. Otok je 1972. godine vraćen pod japanski suverenitet, no američke su baze ostale.

Posljednjih godina SAD i Japan kao saveznici tijesno surađuju, a američka prisutnost u Japanu dio je partnerstva vezanog uz sigurnost i obranu od moguće prijetnje Sjeverne Koreje i Kine.

Vojnici koji odlaze s Okinawe bit će prebačeni na Havaje, Guam i u druge američke pacifičke baze. U Japanu je smješteno oko 50.000 pripadnika američkih vojnih snaga.

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
18:42 27.04.2012.

Ako vec brisete ,iz kojeg razloga to cinite na podli nacin tako da se i ne vidi da je izbrisano ???????????????????????

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije