Bez obzira na borbe

Amerika ponovno otvorila veleposlanstvo u Tripoliju

Američka zastava
BigPictures/PIXSELL
23.09.2011.
u 08:24

Istovremeno u Tunisu je uhićen bivši libijski premijer koji je ilegalno ušao u zemlju i pokušavao prebjeći u Alžir

Nakon nekoliko mjeseci američko veleposlanstvo u Libiji, koje je zatvoreno zbog žestokih borbi, ponovno se otvorilo.

Veleposlanik Gene Cretz priznao je da Libiju očekuju mnogi izazovi dok je Gadafi u bijegu, a borbe protiv njegovih lojalista se nastavljaju. Nadolazeći mjeseci bit će kritični za postavljanje temelja pluralističke demokracije koja poštuje prava svih građana – kazao je, prenosi Guardian, samo nekoliko trenutaka prije podizanja američke zastave ispred njegove rezidencije u Tripoliju koja će za sada služiti i kao veleposlanstvo.

- SAD i međunarodna zajednica spremni su pomoći koliko god bude potrebno – naglasio je Cretz.

Istovremeno dok se u Libiji otvaralo američko veleposlanstvo tuniške vlasti uhitile su bivšeg libijskog premijera Al-Baghdadi Al-Mahmoudi koji je optužen za ilegalan ulazak u zemlju nakon što je bez vize pronađen kako pokušava iz Tunisa prebjeći u Alžir. Libijska prijelazna vlada tražit će od Tunisa njegovo izručenje kako bi mu se sudilo u domovini.

Veleposlanik Cretz smatra kako će Gadafijevi pristalice biti zaustavljeni, a Nacionalno tranzicijsko vijeće odlučilo je kako zbog njih neće čekati na oformljavanje nove vlasti.

- Samo je pitanje vremena kada će Gadafi i njegovi lojalisti biti u potpunosti zaustavljeni – dodao je američki veleposlanik.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije