Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Alkalaj u mjesec dana potrošio više nego cijela Vlada

New York, Dublin, Istanbul, Ankara, Maroko, Beograd, Tallinn, Ancona, pa opet New York, Istanbul, Ankara... samo su neke od destinacija
08. svibnja 2010. u 11:30 0 komentara 4 prikaza
Alkalaj
Foto: AFP

New York, Dublin, Istanbul, Ankara, Maroko, Beograd, Tallinn, Ancona, pa opet New York, Istanbul, Ankara... samo su neke od destinacija koje je jednom ili više puta u nešto više od mjesec dana posjetio ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj. Leteći diplomat s hrvatskom i bh. diplomatskom putovnicom po broju putovanja ozbiljno je ugrozio rekord srbijanskog kolege Vuka Jeremića, koji se zbog čestih putovanja i lošeg diplomatskog učinka našao na udaru kritike beogradskih medija.

Tisuće potrošenih maraka

Tisuće prijeđenih kilometara i isto toliko konvertibilnih maraka, potrošenih iz proračuna, jedini su opipljivi rezultati koje su ostali iza čestih putovanja agilnog ministra Svena Alkalaja. Uvjetni primitak BiH u Akcijski plan za članstvo u NATO-u u Tallinnu, i potpisivanje Istanbulske deklaracije između BiH Srbije i Turske, jedini su konkretni koraci koje je napravila bh. diplomacija, ali i to nije zasluga letećeg ministra već političkog i vojnog autoriteta koji Turska ima u NATO savezu. Prije ovih, uvjetno rečeno političkih destinacija, čelnik bh. diplomacije u ožujku mjesecu organizirao je jednu egzotičnu turneju po afričkom kontinentu. Od 2. do 6. ožujka ministar Sven Alkalaj obišao je afričke države poput Mozambika, Svazilenda i Južnoafričke Republike. Niti u jednoj od spomenutih država BiH nema konzularno ili diplomatsko predstavništvo, niti s bilo kojom od tih država ima neka značajna gospodarska ili kulturna suradnja.

Troši više od vlade

U Južnoafričkoj Republici, u kojoj je ugašen konzulat BiH, Alkalaj nije nitko dočekao od tamošnjih državnih službenika. Njegova putovanja i troškovi bili su predmet kritike Ureda za reviziju državnih institucija BiH. I ove godine bit će peterotrostruku veći od njegova šefa predsjedatelja Vijeća ministara BiH Nikola Špirić. U prošloj godini iznosili su 227.039,80 KM. U Predsjedništvu BiH, koje je kontrolira vanjsku politiku, nemaju informaciju u koje države putuje njihov ministar vanjskih poslova.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.