Putovanja

Alkalaj u mjesec dana potrošio više nego cijela Vlada

Alkalaj
AFP
08.05.2010.
u 11:30

New York, Dublin, Istanbul, Ankara, Maroko, Beograd, Tallinn, Ancona, pa opet New York, Istanbul, Ankara... samo su neke od destinacija

New York, Dublin, Istanbul, Ankara, Maroko, Beograd, Tallinn, Ancona, pa opet New York, Istanbul, Ankara... samo su neke od destinacija koje je jednom ili više puta u nešto više od mjesec dana posjetio ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj. Leteći diplomat s hrvatskom i bh. diplomatskom putovnicom po broju putovanja ozbiljno je ugrozio rekord srbijanskog kolege Vuka Jeremića, koji se zbog čestih putovanja i lošeg diplomatskog učinka našao na udaru kritike beogradskih medija.

Tisuće potrošenih maraka

Tisuće prijeđenih kilometara i isto toliko konvertibilnih maraka, potrošenih iz proračuna, jedini su opipljivi rezultati koje su ostali iza čestih putovanja agilnog ministra Svena Alkalaja. Uvjetni primitak BiH u Akcijski plan za članstvo u NATO-u u Tallinnu, i potpisivanje Istanbulske deklaracije između BiH Srbije i Turske, jedini su konkretni koraci koje je napravila bh. diplomacija, ali i to nije zasluga letećeg ministra već političkog i vojnog autoriteta koji Turska ima u NATO savezu. Prije ovih, uvjetno rečeno političkih destinacija, čelnik bh. diplomacije u ožujku mjesecu organizirao je jednu egzotičnu turneju po afričkom kontinentu. Od 2. do 6. ožujka ministar Sven Alkalaj obišao je afričke države poput Mozambika, Svazilenda i Južnoafričke Republike. Niti u jednoj od spomenutih država BiH nema konzularno ili diplomatsko predstavništvo, niti s bilo kojom od tih država ima neka značajna gospodarska ili kulturna suradnja.

Troši više od vlade

U Južnoafričkoj Republici, u kojoj je ugašen konzulat BiH, Alkalaj nije nitko dočekao od tamošnjih državnih službenika. Njegova putovanja i troškovi bili su predmet kritike Ureda za reviziju državnih institucija BiH. I ove godine bit će peterotrostruku veći od njegova šefa predsjedatelja Vijeća ministara BiH Nikola Špirić. U prošloj godini iznosili su 227.039,80 KM. U Predsjedništvu BiH, koje je kontrolira vanjsku politiku, nemaju informaciju u koje države putuje njihov ministar vanjskih poslova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?