Barçina taktika

Akcija za Pedrov gol od 21 dodavanja trajala skoro minutu

Clasico (1)
AFP/REUTERS/PIXSELL
02.12.2010.
u 14:42

Vatreni su na Euru 2008. sjajno srušili Njemačku. Srna je zabio nakon 11 dodavanja u akciji koja je trajala 21 sekundu.

Prošla su tri dana, ali cijeli nogometni svijet i dalje se ruga Mourinhovu debaklu (još ga je snašla i suspenzija vođenja dvije utakmice Lige prvaka zbog osnovane sumnje da je dvojici svojih igrača savjetovao da dobiju namjerni crveni karton) i pogrešnoj strategiji.

Xavi i Iniesta kao ključ

No, svi će se složiti da paukovu mrežu Barcelonina trenera Josepa Guardiole nitko ne može poderati.

– To što je Barça odigrala protiv Reala vrhunac je nogometnog umijeća, to je najbolja momčad u povijesti nogometa, a Xavi i Inesta dva su izvanserijska arhitekta – rekao je sjajni talijanski nogometaš i dugogodišnji kapetan Rome Francesco Totti.

Svaki od pet pogodaka u El Clasicu na svoj je način poseban, ali drugi gol koji je postigao Pedro nakon Villina ubačaja s lijeve strane u peterac Reala, a prethodilo mu je 21 dodavanje u akciji koja je trajala 58 sekundi, oslikava cijelu filozofiju igre katalonske momčadi. Dakle, kraljeve su srušili precizan pas, dugo kombiniranje u koje je Xavi sjajno okrenuo stranu, što je izbacilo obranu Madriđana, te ubacivanje Ville.

– Tko je jednom u životu trenirao u nekom nogometnom klubu, sjetit će se da je na jednom od prvih treninga imao vježbu koju zovemo trokut. To je igra tri igrača u predaji lopte s izmjenom mjesta. Dakle, to je vježba stara koliko i nogomet, a do savršenstva ju je dovela Guardiolina Barcelona – slikovito i najpreciznije dočarao je akciju Robert Prosinečki.

Remek-djelo na Euru

Na tom tragu pokušali smo se prisjetiti sličnog gola. I doista nije lako, ako izuzmemo neku od akcija Španjolske koja je na SP-u 2010 u JAR-u postala svjetski prvak. Ali upravo su glavni Barçini igrači bez Messija osvojili zlato. Sličan gol, ali s upola manje dodavanja i potrošena vremena, postigli su Bilić boysi u znamenitoj pobjedi protiv Nijemaca u skupini 2:1 na Europskom prvenstvu 2008. U toj je akciji najviše dodira imao Niko Kranjčar, Ćorluka je počeo akciju, a završili su je Pranjić ubačajem i Srna podmetanjem noge. Bila je to vjerojatno najbolja utakmica Hrvatske u Bilićevoj eri, kvalitetnija i od one na Wembleyju protiv Engleza.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?