UOČI EUROBASKETA

Aco Petrović: Kad mi je teško bosanski humor mi je melem

'17.02.2013., Dom sportova, Zagreb - ABA liga, 21. kolo, Cedevita - MZT Skoplje. Aleksandar Aco Petrovic.  Photo: Igor Kralj/PIXSELL'
Igor Kralj/PIXSELL
04.09.2013.
u 10:20

- Hrvatska je u ekstremno teškoj skupini, a neigranje Tomasa je strahovito veliki hendikep - kaže Petrović

Košarkaši Bosne i Hercegovine došli su na Eurobasket s tri uzastopna poraza u posljednjim pripremnim utakmicama, no njihova izbornika Aleksandra Petrovića (54) to nije obeshrabrilo. Baš kao niti ukupnih 3-7. Kaže da ga spašava bosanski humor.

- Ja se sa svojim stožerom nađem svaku večer na piću da analiziramo dan pri čemu bude takvih provala da ti one i najveću zabrinutost pretvore u smijeh. To je u Bosni nezaobilazni dio, rekao bih način življenja. Bosanski humor je melem.

Ipak, zabrinule su ga malo ozljede Đedovića i jednog od tri Hrvata u momčadi, Mostarca Andrije Stipanovića za kojeg kaže da bi mogao biti ugodno iznenađenje Eurobasketa.

- Odahnuo sam kada sam čuo da Stipanović nije doživio rupturu stražnje lože već da je samo hematom. On nam je strašno važan igrač zbog svoje energije i obrane. Recimo protiv Grka je pet puta preuzao Spanoulisa i niti jednom u tom "mismatchu" nije poražen. Samo da budemo zdravi, da možemo trčati i skakati jer onda se možemo i tući, a obrana nam je jako važna. Nakon turnira u Ateni bili smo kao Klinika Schwartzwald, ukopčani na struju, na raznim terapijama.

Na pitanje bili njegova reprezentacija mogla biti "dark horse" ovog Eurobasketa, kao što je to bila Makedonija prije dvije godine, Aco će našaliti:

- "Dark horse", ugodna iznenađenja prvenstva, mogle bi biti dvije reprezentacije iz hrvatske skupine, Gruzija i Poljska, te Finska. Mi bismo pak mogli biti "crazy horse". Makedonija bi i ovaj puta mogla biti dobra jer oni imaju najbolju atmosferu u reprezentaciji, prijatelji su do srži.

I njegova momčad ima dobru kemiju bez obzira što je imao jedan nesporazum s glavnim igračem Mirzom Teletovićem. Kako to da se odlučio taj sukob podijeliti s javnošću?

- Ovdje je u Bosni to tako, igra se otvorenih karata, nema zakulisnih igara. Reklo se što se imalo za reći i to se arhiviralo.

Poput Teletovića i Zack Wright priključio se reprezentaciji sa zakašnjenjem.

- On je došao nakon vjenčanja i bio je također inferioran, no dohvatio je pravu formu. Njega su u Bosni jako dobro prihvatili. Zapravo, on je već Bosanac pa ga zovu Zeko Vrajtić. Kada ima slobodnu večer, ako smo u Sarajevu, vidjet ćete ga na Baščaršiji s frendovima na ćevapima. Potpuno se asimilirao.

Isti ti "jarani" doći će bodriti Zeku i ostale u Jesenice.

- Mi ćemo u naših pet utakmica u Jesenicama imati prevlast na tribinama. Prije no što se u Jesenicama zatvorila tvornica, u okolici je živjelo oko 11.000 Bosanaca i oni su ostavili traga. Mi možemo igrati modernu košarku, tući se u obrani i trčati brzo prema napred, no nedostaje nam kontinuitet tog ponašanja jer imamo kratku klupu.

Aco će cijelo vrijeme jednim oko pratiti što se zbiva u Celju. Uostalom, i sam je bio hrvatski izbornik i to u dva navrata a i trenerski je vlasnik posljednje europske medalje hrvatske reprezentacije.

- Hrvatska skupina ekstremno je teška. Igrali smo u kvalifikacijama s Gruzijom, to su fantastično utrenirani i karakterni igrači, Poljska je jako dobra momčad, a ne zaboravite niti Čehe.

Što su hrvatske slabosti, a što vrline?

- Ova momčad nije defenzivno orijentirana koliko bi Repeša volio i zato on nemirno spava. On voli da sve kreće iz obrane, da ima puno otvorenog terena. Neigranje Tomasa strahovito je veliki hendikep jer ova Hrvatska ima jako malo igrača koji igraju u oba smjera. Kada je Tomas na terenu onda ne trpiš defanzivno, a opasan si ofenzivno.

Bosanskohercegovački izbornik ne prihvaća priče o prokletstvu nad hrvatskom reprezentacijom.

- Ne možemo govoriti na takav način, to nije u domeni ozbiljnih košarkaških analiza. Jednostavno si u datom trenutku ispao s pravog kolosijeka, a imao si i puno pehova, i nisi se vratio.

Aco domaćine Slovence vidi u četvrtfinalu, očito preko hrvatskih leđa. Tko su pak favoriti za nešto još konkretnije?

- Grčka ima najveću kompaktnost, podređenost zvijezda zajedničkoj stvari, a Spanoulis čini nevjerojatne stvari. Imaju nevjerojatnu nesebičnost, svatko od sebe otkine komad nečega da bi dao nekome.

A branitelji naslova?

- Španjolska ima najveću bekovsku moć, njihova vanjska linija jako je rastrčana. Igraju vrlo jednostavno, traži se prodor, a viša se stvara već nakon jednog dodavanja.

Za Francuze, kaže, nije siguran da li će u polufinale zbog njihove visoke linije, a upravo je ona najjače oružje Litavaca.

- Litva je pak nevjerojatno moćna na centarskim pozicijama. Ima dva energetski brza centra, Valančinunasa i Motiejunasa koji se stalno pod košem ubacuju u pozicije, a tu su i braća Lavrinovič. Hendikep im je što su samo na jednom pravom razigravaču, a i on je, a riječ je o Kalnietisu, zapravo "combo" bek.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije