Upozorenje

1100 potresa zabilježi se u BIH tijekom jedne godine

Potres
09.06.2012.
u 10:57

Potres snage šest stupnjeva po Richteru u našim gradovima porušio bi do 70 posto stambenih zgrada

Nakon serije razornih potresa u Italiji, potresi snage od šest do sedam stupnjeva Richterove ljestvice vjerojatno će pogoditi i područje Hercegovine u BiH. Ovaj kraj je u najvećoj opasnosti od novog pomjeranja tla, kao posljedica velikih tektonskih poremećaja koji su nastupili zbog podvlačenja afričke ploče pod podzemni euroazijski masiv. U slučaju da banjolučku ili trebinjsku regiju pogodi potres snage šest stupnjeva po Richteru, kakav je nedavno zabilježen na sjeveru Italije, seizmolozi upozoravaju da bi u ovim krajevima skoro u potpunosti bili uništeni cijeli gradovi, dok bi se broj ljudskih žrtava mjerio u tisućama! Iako seizmolozi ističu da je teško davati bilo kakvu prognozu o tome kada bi razoran potres mogao pogoditi, svi su suglasni u tome da se potresi snage između šest i sedam stupnjeva Richterove ljestvice mogu očekivati na ovim prostorima.

 Gradovi ugroženi

Jedan od najpoznatijih seizmologa s područja bivše Jugoslavije Drago Trkulja u razgovoru za portal Haber.ba kazao je kako je i područje BiH ugroženo zbog potresa. U slučaju da banjolučku ili trebinjsku regiju pogodi potres od 6 stupnjeva po Richteru, u potpunosti bi mogli biti uništeni cijeli gradovi, a broj žrtava mjerio bi se u tisućama. “Dosadašnja statistička istraživanja pokazuju da će Banju Luku, ali i područje istočne Hercegovine, u budućnosti sigurno pogoditi potres približne razorne snage kakav je bio onaj na sjeveru Apeninskog poluotoka. Hoće li se to dogoditi za pet mjeseci, 15 ili 50 godina, manje je važno. Vjerujte da nisam pesimist ako kažem da će tada, kao kula od karata, popadati većina zgrada koje su pravljenje od početka devedesetih do danas! Najveći broj objekata koji je građen u ovom razdoblju ne ispunjava standarde za projektiranje i gradnju na trusnim područjima, zbog čega bi potres snage šest stupnjeva po Richteru, ali i nešto slabiji, kao što je onaj koji je prije dvije godine pogodio Kraljevo, u našim gradovima porušio čak do 70 posto stambenih zgrada”, kaže Trkulja.

Veliki rizik

Iz Centra za seizmologiju hidrometeorološkog zavoda u FBiH kažu kako su pod velikim rizikom područja Banje Luke, Treskavice, Trebinja, Nevesinja, Mostara i Neuma. Realno je očekivati da u sljedećih 50 godina ova područja pogode potresi snage oko 5,5 stupnjeva Richterove ljestvice, a tijekom stoljeća i oni sa snagom od šest stupnjeva”, kazao je seizmolog Gorušanin. U Bosni i Hercegovini se godišnje registrira oko 1100 potresa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?