orašje

Nakon poplava nastavljaju pomagati u obnovi

28.03.2017.
u 07:00

Približavanjem mjeseca travnja i svibnja Posavcima se sve češće vraćaju katastrofalne slike poplavljene Posavine u kojoj su beskrajne ravnice i polja te domovi Posavaca bili zarobljeni vodom, čak oko 75% općina Orašje i Odžak i gotovo cijela općina Domaljevac-Šamac. Crveni križ općine Orašje u tim je dramatičnim trenucima imao veliku ulogu, a svoje prijatelje, koji su im pomagali u tim teškim trenucima, ne zaboravljaju. Među njima je svakako Crveni križ grada Bihaća koji je u vrijeme poplava nekoliko puta dolazio s ekipama i uz to prikupljao pomoć za poplavljena područja. Tri godine nakon poplava ponovno je organiziran susret dviju humanitarnih organizacija, a gosti nisu došli praznih ruku.

Dar od srca

- Dugogodišnja je to suradnja i prijateljstvo koje Orašje i Bihać njeguju već dugo pa smo, kada je održana vježba višenamjenskih terenskih ekipa u Orašju, prilikom obilaska objekta koji Crveni križ Orašja već dulje vrijeme koristi, i to još traje, odlučili i mi pomoći koliko možemo pa smo izdvojili 1000 KM naše skromne pomoći tom značajnom projektu, kazao nam je predsjednik CK Bihać Abdulah Budimlić.

– Želimo vam da što prije počnete koristiti ovaj objekt u punoj funkciji a mi naše prijateljstvo nastavljamo i želimo proširenje suradnje i na ostale institucije sve do bratimljenja gradova, dodaje tajnik Crvenoga križa Bihaća Selam Midžić.

Koliko je značajna organizacija Crvenoga križa, dobro je, nažalost, pokazala poplavna 2014. Kako bi bili spremni na prirodne katastrofe, ne samo kada su poplave u pitanju, već i druge (ne)prilike, Crveni križ Orašje krenuo je u veliki projekt obnove prostora koji bi se višenamjenski koristili i bili od pomoći u takvim situacijama. Edukacija je u cijeloj priči jako važna, stoga se unutar obnovljene zgrade uređuju prostori i za takve namjene kako bi u svakoj prilici brojni volonteri, koji su se upravo u Posavini pokazali u svojoj humanosti i nesebičnosti u vrijeme posavskih poplava, mogli učiti kako postupati u kriznim situacijama.

Zgrada Crvenoga križa

Prostori za skladištenje, čuvanje opreme i niz drugih dijelova zgrade činit će je posebnom i na razini regije. Između ovih dviju organizacija dugo traje prijateljstvo preko tajnika jer smo stalno vezani organizacijama, a prijateljstvo je osobito potvrđeno kada vas je zadesila poplava. Odmah smo se javili i došli pomagati kroz organiziranje prikupljanja pomoći za ovo područje te smo u tri navrata dolazili i obilazili. Tada je jačala ta suradnja pa ćemo pokrenuti i bratimljenje dvaju gradova. Mi smo tim putem krenuli, obavili smo razgovore i na općinskim razinama, kazao je. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?