PRAVI OMJER U JEDNOM DANU

Evo koliko bi optimalno trebali sjediti, stajati, vježbati i spavati

šetanje, hodanje
FREEPIK
08.05.2024.
u 07:57

U istraživanju je sudjelovalo 2388 sudionika u dobi od 40 do 75 godina, nešto malo više muškaraca od žena. Na sebi su nosili posebne uređaje koji su mjerili sjedenje, stajanje, tjelesnu aktivnost i spavanje

 

Grupa stručnjaka istražila je koliko bismo vremena trebali provesti sjedeći, stojeći, vježbajući i spavajući u 24 sata da bismo izvukli maksimum za zdravlje. Orijentirali su se na ljude oboljele od dijabetesa tipa 2.

- Željeli smo saznati više o povezanosti sjedenja, stajanja, tjelesne aktivnosti i spavanja s kardiometaboličkim zdravljem i markerima glikemijske kontrole. Cilj nam je bio identificirati povezanost s optimalnom metaboličkom i glikemijskom kontrolom te utvrditi razlikuju li se oni ovisno o statusu dijabetesa - pojasnili su u svom istraživanju, prenosi 24sata.hr.

U istraživanju je sudjelovalo 2388 sudionika u dobi od 40 do 75 godina, nešto malo više muškaraca od žena. Na sebi su nosili posebne uređaje koji su mjerili sjedenje, stajanje, tjelesnu aktivnost slabijeg i jačeg intenziteta te spavanje. To su povezali s njihovim obimom struka, razinom glukoze u krvi na tašte, glukoze u plazmi...

- Sveukupne analize prilagođene su demografiji, pušenju, unosu hrane i statusu dijabetesa, a interakcija prema statusu dijabetesa ispitivana je zasebno - pojasnili su.

Rezultati istraživanja

- Optimalnom kombinacijom 24-satnog korištenja vremena pokazalo se 6 sati sjedenja, 5 sati i 10 minuta stajanja, 2 sata i 10 minuta lagane tjelesne aktivnosti, 2 sata i 10 minuta umjerene do jače tjelesne aktivnosti i 8 sati i 20 minuta spavanja - zaključili su istraživači.

- Kraće vrijeme sjedenja i više vremena provedenog u stojećem položaju, tjelesna aktivnost i spavanje povezani su s poželjnim kardiometaboličkim zdravljem - dodali su.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?